Kyrksöndag i Verum

VERUM. Tradition sen många många år tillbaka och i söndags var det LRF i Verum tur att ha kyrksöndag. Förr var det många fler föreningar som stod för en kyrksöndag.Men som många andra orter har det minskat betydligt med människors arrangemang och i den här byn är det inget undantag.

Idag när det är den internationella kvinnodagen den åttonde mars, så var det just en kvinna bakom orgel/pianot trampet idag, medvetet eller ej vet inte jag, men Sofia Olsson framförde säkert både kyrkomusik och vacker sång under hela Gudstjänsten.


Kyrkgubbar

Mats Petersson återkommande vikarierande präst här tillsamman med kyrkvärdarna i församlingen hälsade oss alla välkomna. Dagens tema handlade om den kämpande tron som vi människor ställs inför, antingen vi valt det eller inte. En svår balans i kluriga val men han talade även om tron på allvar måste man kämpa med, ännu mer att lyda Gud mer än människor och före rikedom. Med bön om förlåtelse stod i centrum.

Kyrkvärdarna (Elsa Sturesson och Ingvar Larsson) medverkade i dagens text och evangelium. Predikan, trosbekännelsen och herrens bön leddes av dagens präst Mats Petersson.Dagens kollekt går till "Furuboda" och " Hela människan" Han avslutade med att läsa välsignelsen över alla kyrkobesökare.

Efter Gudtjänst slut informerade han om kommande arrangemang som händer i Verum, passade också på att bjuda in till kyrkkaffe nere i församlingshemmet. Sofia Olsson avslutade det hela med att spela "Rör vid min själ" en vacker melodi som passade bra till dagen kyrktema.


Samtal

Vid kyrkkaffet som serverades i församlingshemmet var den manliga servicen tongivande idag, trevligt inslag och vid borden var pratet i full gång. O visst smakar kaffet alltid gott tillsammans med hembakt och trevliga bordsgrannar.

Dagens andre talare heter Kaj-Östen Karlsson född i Verums socken, har fått uppgift att visa film som han hade tagit på resa från Afrika. Men först pratade han om Etiopien där han bodde något år, genom sitt arbete träffade han f.d kejsare Haile Selassie. Som han sa var en rätt intressant person att träffa. Kanske med lite gamla och traditionsbundna ideér om "fina" människor eller om sitt arbetande fotfolk.

Filmen som han visade var intressant version av Afrikas djurbestånd och många andra djur som han påpassligt filmat under sin vistelse där. Djur stora som elefanter och små vävarfågeln var ett uppskattat filmbesök där även andra djur fanns med på ett hörn. Dagens värd Ingvar överlämnade en bukett vårblommor till Kaj-Östen för ett trevligt genomförande program om Etiopien och Afrikas vilda djur. Från oss alla fick han en lång applåd och tack för idag.

Top