Rädslan för Coronaviruset används av bedragare

Skriv ut

Man kan undra om det finns någon 'lägstanivå' för bedragare? Till och med nu i coronatider så använder sig bedragare av denna situation för att skaffa sig personuppgifter och e-postadresser. Det har till ecempel förekommit e-post som uppger sig komma från Karolinska institutet och för att få mer information ska man då skicka e-post till karolinskainstituten@gmail. (en helt falsk e-postadress, karolinska använder sig knappast av gmail...) Detta har sänts både som e-post och via SMS. Detta är endast ett exempel på lurendrejeri.

Jag kan rekommendera denna länk: https://www.isof.se/om-oss/vara-bloggar/folkminnesarkiven-berattar/arkivberattelser/2020-02-07-coronavirus-ryktesspridning-och-vandringssagner.html Där står det mycket intressant, bland annat om den ryktesspridning som sker via sociala medier och via 'fake news'.

En varning utfärdas också för vissa appar till mobiltelefoner. Vissa påstår sig visa spridningen av covid19 men istället innehåller det skadlig kod som kan låsa din telefon och du kan få betala en massa pengar till bedragarna för att få den upplåst igen. Ladda aldrig ner appar från okända källor!

Egentligen kan man sammanfatta det så här: Om du får e-post eller SMS från en okänd källa så radera det! Ett sätt att kolla e-post på är att titta på avsändarfältet, påstås det vara skickat från till exempel IKEA och om inte e-postens avsändaradress slutar på ikea.com eller ikea.se så är det falskt.

Kolla även eventuell länk som du uppmanas att klicka på, placera helt enkelt musens markör ovanför länken (klicka inte!) längst ner till vänster i webbläsarens fönster kan du då läsa vart länken egentligen pekar. I 9 fall av 10 pekar länken inte alls dit den påstått sig göra!

Sen, den viktiga punkten, om något låter för bra för att vara sant så är det med säkerhet inte sant heller. Har du vunnit en bil eller cykel utan att ha deltagit i en tävling om just detta så är det med säkerhet bluff. En annan viktig sak att komma ihåg är att om du får e-post från en okänd avsändare och du erbjuds att klicka på en länk för att avregistrera dig, gör INTE det! Markera avsändaren som skräppost och kasta bort e-posten. Anledningen till detta är att om du 'avregistrerar' dig så visar du att denna e-post adress används och då kommer den att säljas vidare så du kommer att få mycket mer skräppost än tidigare.