Skriv ut

VITTSJÖ. Det är lätt att misströsta i dessa Corona-tider. Media är experter på att förstora och skriva ”sensationsrubriker” om det vi genomlever just nu. Glöm inte att det finns massor av ljusglimtar just i vår bygd. Låt dig inte förblindas utan tag vara på alla dessa fantastiska ögonblick.

Personligen har jag och hustrun aldrig varit så långt framme med trädgårdsarbetet som i år. Rabatter städade och rensade, dressjord och gödning finns på gräsmattan som dessutom är jämn tack vare en lånad gallervält. Under allt vårt arbete har fåglarna sjungit sjungit sina fantastiska melodier.

Eftersom jag är intresserad av fåglar matar jag dem året runt. Under våren, sommaren främst för att få fina fototillfällen. Att ta en paus från arbetet och sitta en stund med kameran ger en skön avkoppling. Genom min alltid samma placering har fåglarna vant sig vid min närvaro och kommer därför väldigt nära. Ibland faktiskt lite för nära för mitt objektiv som har en ”närgräns” på knappt 2 meter. Så orädda de blir efter ett tag, naturen är fantastisk.

Hustrun har ”inneboende” som hon just nu vårdar ömt. Två kaninungar som även de börjar bli vana vid vår närvaro. Risken finns att det kommer fler, men det löser sig säkert.

Ekorrarna kommer på dagliga besök. De gör akrobatiska övningar då de försöker äta från de upphängda fågelmatarna. Även dessa små krabater brukar bli ganska vana vid vår närvaro.

För någon veckan sedan var temperaturen lagom för att måla. Samtliga fönster har fått en omgång med lasyr. Bara detta gjorde att det ser riktigt fräscht ut. Garageporten behövde en ordentlig genomgång, lite nytt virke på några ställen, samt riktas en aning. Nu är reparationen klar och porten ommålad.

Tänk så lite bensin till bilen jag förbrukat under månaden, knappt inget alls. Så skönt även för miljön. I stället har det till hundens stora glädje blivit åtskilliga skogspromenader. Ute i skogen ser man tydligt att våren kommit riktigt långt. Boken har slagit ut sina blad och även björken på några ställen. Vid sjöarna är det gott om sjöfågel som har en bråd tid just nu.


Roligt att man under en skogspromenad möter ovanligt många andra som också är ute i samma ärende, att njuta av naturen och våren, kanske är det även beroende på att corona-pandemin fått oss att bromsa in lite på alla våra ”måsten”.

Nu verkar vi ha en vecka framför oss med ganska bra väder. Tag gärna kaffekorgen och bege dig ut i vår underbara omgivning och bara njut, se även de små krypen som finns på marken just framför dig. Vi kanske ses utmed en vandringsled.