I denna ljuva sommartid...

Skriv ut

VITTSJÖ. Underbara dagar fyllda med tanken att göra så lite som möjligt och att bara va. Visst i den här värmen bör man sitta i skuggan och visst är det skönt att slippa frysa, med andra ord man kan välja var man själv kan tillbringa sin lediga tid i sin trädgård.

Fingerborgsblomma

I år så blommar det för fullt av fingerborgsblommor hemma hos mig, men även vid vägkanterna i områden. Enorma fantastiska blommor som blommar i olika färger vackert som en dag är det i alla fall. Kärt barn har många namn och fingerborgsblomman är inget undantag, namn som fingerhatt, fingerborgsört, biskopsmössa eller varför inte madams tofflor. Hela växten är giftig, på medeltiden användes den till olika hjärtåkommor. Om den används idag inom medicin vet jag inte, men i folktron hade denna växt en framtonad plats för "bortbytingar" mellan troll och människor. Det var då då.

Vresros

Med namnet "Rosa rugosa" kom till Sverige från Asien närmare bestämt Japan. Den är populär och ofta planterad i parker men även i trädgårdar och den är mycket härdad för vårt nordiska klimat. Den används också att hålla kvar sanddynerna vid kusten där sandstränder är utsatta med ihärdiga stormar och blåst. Sist men inte minst doften den är bara så ljuvlig den är en av naturens egen naturliga magiska doft.

Smultron

Härliga sommardagar med en himmel som skiftar i blåa nyanser med solen som gassar och varmt blir även denna dag. Jag tar på mig stövlar för nu väntar en kort promenad i gräset längs med landsvägen men också vid vår gräskant inne på tomten. Många gånger har man plockat dom här små röda doftande bären som smakar ljuvligt. Smultron som plockas varsamt och man kan trä upp dom på ett strå, finns det många smultron blir det att trä flera strå. Har man tur kan man även plocka o lägga på ett litet fat/mugg. Idag finns det 30 olika sorter av smultron och flera färger att välja på. Även smultron har ett vetenskapligt namn och smultronen går under namnet -Fragaria vesca. En sak är säker iallafall de smakar himla gott att äta och för ens tankebana bakåt i tiden. Så "I denna ljuva sommartid gå ut min själ och gläd dig vid".