Matchfixning inom svensk damfotboll?

VITTSJÖ. På torsdagens träning fanns Johan Claesson, integrity officer vid Svenska Fotbollförbundet på plats vid Idrottsparken för att informera spelare och ledare i ämnet. Matchfixning upplevs idag som ett stort hot mot idrotten.

Sverige har ännu inte haft några kända matchfixningsfall på dammatcher, men globalt finns exempel. Bland annat ett fall 2018 då tre belgiska spelare i U16-landslaget kontaktades av matchfixare och blev erbjudna en halv miljon kronor per spelare för att rigga matcher. 

Antalet spelbolag som erbjuder spel har ökat de senaste åren och i dagsläget erbjuder 270 spelbolag världen över spel på damallsvenskan.

Därför kommer klubbarna i både damallsvenskan och elitettan nu att utbildats i ämnet. Syftet med informationen är att förklara för laget att det förmodligen bara är en tidsfråga innan den här ”ohyran” har letat sig in även i damfotbollen, berättar Johan Claesson. Ni får inte tro att det drabbar inte mig eller min förening. Var hellre lite cyniska när ni träffar människor, varför gör den här människan så mot mig, säger Johan. Han berättar vidare att dessa personer ofta framstår som väldigt tillmötesgående och vänliga till en början. Detta kan senare övergå i hot, våld eller utpressning.

Svenska Fotbollförbundet delar in ”fixarna” i tre kategorier.

1.Yrkeskriminella. som upptäckt att det går att göra pengar inom fotbollen. Här berättar Johan att det finns tio poliser som jobbar enbart med den organiserade brottsligheten inom idrotten.

2.Folk i omedelbar närhet. Det kan vara i princip vem som helst. Kanske en person som gjort en tjänst och som nu vill ha en gentjänst.

3.Spelarna själva. Det finns fall där spelarna själva iscensätter matchfixningar. Upptäcks detta är man enligt lag skyldig att rapportera fallet.

Johan Claesson trycker på att här måste tystnadskulturen tvättas bort.

 

 

Top