Sommarorientering i bokskogarnas förtrollande värld

BJÄRNUM. När naturen är som grönast och vädret är som mest opålitligt passar det med en mysig orienteringsrunda runt Möllerödssjön. Den blandade upplevelsen av öppna stigklippta ängar, fantastiska bokskogar och mörka mystiska granskogar i kombination med att försöka hitta små diskreta blå snitslar som kanske hänger kvar i träden, ger inget annat än lite spänning i tillvaron.


På väg på en klippt stig över ängen på östra sidan av sjön, mot kontroll nr 11

Såhär i coronatider är det mesta inom orienteringsvärlden inställt. Det är inte heller lätt att motivera sig själv att komma ut och träna då det inte finns någon tävling/stafett/orienteringsevent att träna inför. Större delen av tränandet som blir av utförs dessutom mest på löparspåret, utan en karta i handen, då knappt några träningar arrangeras. Men för tre veckor sedan fick en klubbmedlem feeling och ritade en orienteringsbana samt sprang ut och hängde upp blå snitsar i skogen vid varje kontrollpunkt. Ett gäng kartor lades fram i klubbstugan och möjliggjorde för resterande klubbmedlemmar att komma dit och springa när det passade.

Själv valde jag att springa banan förra söndagen. Det var en sådan dag då det var omöjligt att inte stå och huttra lite smått framför klubbstugedörren i väntan på att den tillfälliga regnskuren skulle ge med sig. Trots att längtan efter en jacka var stor fanns vetskapen någonstans långt bak i sinnet om att jag skulle komma att bli helt svettig efter ett par kilometer in på orienteringsbanan. Så det var bara att bita ihop och ge sig iväg med kartan i högsta hugg så fort molnen såg ut att lätta något.


En av kontrollpunkterna inne i bokskogen. Här tittade solen fram lite smygande.

Banan bestod av 21 kontroller fördelade på 6,6 kilometer fågelvägen, vilket i verkligheten blev drygt 8 kilometer att avverka. Tidigt ledde banan in i bokskogens förföriska grönska som är belägen mellan Möllerödssjön och slingan. Sicksack genom bokskogen togs sex kontroller i detta område för att sedan leda mig vidare till den östra sidan av sjön.

Stigen som binder ihop slingan med östra sidan om sjön. En riktigt mysig stig så här års.

Östra sidan om sjön är snäppet lurigare att springa på då det inte finns lika många stigar där som håller orienteraren kvar i rätt riktning. Detta fick jag erfara då jag började med att springa nästan 45 grader fel och hamnade i en sumpmark, vilket jag i för sig skulle göra, men säkert 200 meter ifrån den tänkta positionen. Efter en till slut upphittad kontroll kom jag upp på den stora betesängen som ligger på backen ovanför sjöstigen. Här var det välskött. Stigarna var klippta och stegen över stängslet var helt nybyggd. Efter att ha nyttjat dessa lättsprungna stigar tre gånger fram och tillbaka hade antalet kvarvarande kontroller på banan minskat drastiskt och de som var kvar ledde mig i riktning runt sjön tillbaka mot klubbstugan.


Bilder på de många varierande naturupplevelserna som finns runt Möllerödssjön. De tre första bilderna representerar kontrollpunkter bestående av varsin blå snitsel. Den sista bilden, som är tagen vid ängen på östra sidan av sjön, syns dagens snabba väderskiftningar på himmeln.

Nästan alla blå snitslar hittades. Utom en. Den var taskigt satt, djupt inne i en tät skog där det påstodsatt det skulle finnas en grop. Det gjorde det säkert också. Men efter två tappra försök där jag fick krypa in mellan och under alldeles för täta grenar, gav jag upp. Jag kom till samma plats båda gångerna utan resultat. Vid andra försöket sms:ade jag en klubbkamrat som sprang banan före mig och frågade om han hade hittat snitseln, det hade han inte. Eftersom kontrollpunkten låg relativt nära slingan och det var en del människor som var ute och promenerade den eftermiddagen, var där säkert en och annan som märkte att det prasslade lite skumt inne bland buskarna. För jag prasslade runt där inne i säkert en kvart innan jag begav mig tillbaka för en välförtjänt dusch följt av en smaskig lunch.

20 av 21 tagna kontroller får räknas som godkänt för denna gång. Jag hoppas på fler sådana här träningar framöver och att viruset snart ger sig av så vi kan få tillbaka vår härliga orienteringssäsong till hösten!

Top