Hot från nätet och telefoner

'Vishing', 'Phishing' och 'Smishing'.
Kärt barn har många namns sägs det och det kan stämma i det här sammanhanget. Allt handlar om nätfiske efter dina inloggningsuppgifter framförallt. 'Vishing' sker genom telefonsamtal, 'Smishing' via SMS och 'Phishing' via e-post. De flesta utskicken är helt automatiserade och kan alltså nå miljontals människor. Läs gärna mer om Nordeas råd om 'vishing' här. Polisens råd om 'Phishing' hittar du här.

Ett allmänt råd är att inte sprida din e-postadress hur som helst, skaffa gärna en extra 'skräpadress' som du kan använda dig av på okända hemsidor. När den adressen blir för spridd så tar du bara bort den och fixar en ny.

Facebook...ja det är ju trevligt att komma i kontakt med sina gamla och nya bekanta via Facebook och andra sociala medier. Tänk bara på att i de flesta 'quiz' eller frågetävlingar så krävs det att du delar med dig av dina kontakter för att du ska kunna visa ditt briljanta resultat! Det är inte så briljant att göra det dock eftersom du sprider dina vänners kontaktuppgifter!

Får du mycket riktad reklam, alltså reklam om saker du brukar köpa eller har Googlat efter? Precis som ICA och alla andra företag som har kundklubbar så sparas ditt köpbeteende för att du sen ska kunna få reklam om saker som du brukar köpa. Hos Google sparas alla dina sökningar så att de ska kunna sälja ditt sökmönster till rätt företag. Googla flitigt på något visst märke och klicka dig runt så börjar strax reklamen att ramla in. 'Storebror ser dig!'

Vad är då farligast att göra på nätet/telefonen? Naturligtvis så är det att lämna ut inloggningsuppgifter till banken/försäkringsbolaget med flera. De ringer/e-postar aldrig för att begära in såna uppgifter! Blir du ändå kontaktad så ring banken/företaget på deras officiella telefonnummer, inte till det nummer som uppges av den som kontaktat dig! Klicka heller aldrig på länkar som bifogats, de kan se riktiga ut men ändå leda till helt fel ställe.

Vanligt förekommande lurendrejeri är att du får, i regel e-post, som säger att du har fått något (som du aldrig beställt) men det saknas lite porto för att du ska få det skickat. Totalt lurendrejeri!

För några år sedan var det vanligt att det kom meddelande om att du vunnit en kryssning i Karibien, för att de skulle kunna skicka biljetterna så var du endast tvungen att först skicka dem ersättning för porto och omkostnader. Lurendrejeri!

Personligen har jag råkat ut för ett irriterande 'malware' (oönskat program) på min mobiltelefon. Trots att jag normalt sett är vaksam så slank denna förbi när jag gjorde en sökning och klickade på en falsk länk. Denna 'malware' öppnar egna webbsidor i förhoppning om att jag ska klicka där så de ska tjäna pengar. Lurendrejeri! (PS. Fixat nu!)

Men, som ni märker, ni är i gott sällskap ;)

Top