Pandemin och fotbollen

VITTSJÖ. Det är ju fortfarande inte tillåtet med publik på fotbollsmatcherna men det kanske kommer en öppning? Fotbollsförbundet är aktivt i frågan och har börjat få bra dialog med Kulturminister Amanda Lind.

Svensk fotboll kräver att regeringen tillåter publik, Svenska fotbollförbundet kräver att regeringen tillåter publik på matcher och därmed omprövar beslutet om begränsningen av offentliga tillställningar med mer än 50 deltagare.


Fotboll ska spelas med publik

I ett öppet brev till idrottsminister Amanda Lind (MP) skriver man, med hänvisning till Folkhälsomyndigheten, att begränsningen är en inskränkning av grundlagsfästa rättigheter. ”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson, Annika Grälls, ordförande för Elitfotboll Dam, och Svensk Elitfotbolls ordförande Lars-Christer Olsson.

”Vi ser att regeringen måste ta sitt ansvar och – i nära dialog med ansvariga myndigheter och idrotten – ompröva möjligheterna att tillåta publik på idrottsevenemang”, skriver fotbollförbundet, Svensk elitfotboll dam och Svensk elitfotboll.

I brevet fortsätter de: ”Vi inom svensk fotboll vill fortsätta ta ansvar för att motverka smittspridningen, och önskar en snar och tät dialog om hur vi stegvis ska kunna öppna våra läktare igen. Vi är naturligtvis beredda att pröva de åtgärder som bedöms proportionerliga och effektiva för att minimera risken för smittspridning.”

Kritiserar myndigheterna
Vidare pekar man på att Danmark och Finland lyckats hitta lösningar för att ta in publik på arenorna och riktar kritik mot vad de upplever som en bristande dialog hittills. ”Vi har hittills upplevt att regeringen och ansvariga myndigheter inte prioriterat en helt nödvändig dialog om dessa angelägna frågor. De omfattande konsekvenser som förordningen medför är väl kända, och det är inte försvarligt att nu sitta still och avvakta. Det är regeringen som är ansvarig för den beslutade förordningen och det är regeringen som nu måste se till att publikförbudet – som alltså inskränker grundlagsskyddade rättigheter – omprövas. Och vi inom svensk fotboll ser därför fram emot att nu föra en konstruktiv diskussion om hur detta ska kunna göras på ett ansvarsfullt sätt”, skriver fotbollförbundet.

Folkhälsomyndigheten har annan åsikt
Coronavirustrenden i Sverige är positiv – men Folkhälsomyndigheten håller fast vid begränsningen av sammankomster med fler än 50 personer. – Det är definitivt ingen risk som vi är villiga att ta just nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens pressträff. Osäkerheten inför hösten och eventuella nya smittoutbrott är fortsatt stor och Tegnell menar att det är viktigt att hålla i restriktionerna. – Det är definitivt inte över än, säger han.

Det visar på ödmjukhet och självinsikt att kunna omvärdera sina beslut under resans gång. Detta är tydligen inget som Anders Tegnell behärskar. Envist och envetet står han fast vid samma beslut som togs, av honom, vid pandemins utbrott. Ingen av oss kan idag säga vad som är rätt eller fel men cirka 95% av världens länder delar inte hans uppfattning om relevanta åtgärder. För den intresserade så finns det aktuell statistik äver hela jorden här. Tänk bara på att det skiljer sig mycket hur fort data rapporteras in, även hur många som testas så siffrorna är, som all statistik, ingen  exakt vetenskap.

Top