En jätte som vilar i frid

VITTSJÖ. Som bekant tillhör Göinge den så kallade blå zonen genom Sydsverige i betydelsen att ovanligt många människor når en ålder av 100 år eller mer. Även andra levande varelser i våra trakter kan bli ännu mycket äldre. Frågan är om den beryktade Hästhultseken har rekordet?

Henning och Gunnar Weimarcks foto av Hästhultseken i mars 1953.

Hästhultseken var ett jätteträd redan för hundra år sedan. Skogsek är ju vårt största trädslag där gränsen för att vara ett jätteträd har satts till minst 5 meter i omkrets 130 cm ovan markytan. Hästhultseken mätte 507 cm vid kontrollmätning år 1927. Det troliga är väl att jätten föddes på danskt territorium. Men på sin ålders höst växte trädet sakta. År 1953 kunde botanikprofessorerna Henning Weimarck, med sonen Gunnar, mäta dess omkrets till 510 cm. Eken var då hårt trängd av konkurrerande bok.

Fram emot det nya årtusendet somnade eken in. Vid nyligen gjord kontrollmätning visade trädet inget livstecken och omkretsen mättes till 504 cm. Trots detta, Hästhultseken ger ett mäktigt intryck och pryder sin plats även i sin nya tillvaro. Tyvärr fortskrider åldrandet onödigt fort. Omgivande träd och buskar ger så hög luftfuktighet att nedbrytningen går fortade än vad som är gynnsamt för de organismer som är beroende av död ekved.

Hästhultseken den 25 september 2020.

Ändå, i Hästhultseken växer den sällsynta oxtungsvampen, som i Vittsjö socken tidigare bara rapporterats en gång, nämligen i Björstorp för 25 år sedan.

Oxtungsvampen hade bildat två fina fruktkroppar på Hästhultseken.

Än mer ovanlig är lilleputtsvampen stubbspik. Den växer på den murkna ekveden på marken intill trädet. Det är första gången stubbspik rapporteras från Hässleholms kommun. Stubbspik blir bara ett par millimeter hög.

Stubbspik vid Hästhultseken.

 

Top