Hösten har kommit

VITTSJÖ. Visst ser man att hösten har kommit, många av sommarblommorna är i slutfasen av sin höjdpunkt. Man ser några här, blomman med sin klänning i gula vackra färgnyanser blommar tätt som en härlig lysande fackla tätt tillsammans i rabatten. Den lyser verkligen upp på sin plats där den står i sitt hörn i trädgården.

Nästa blomma som också trivs i rabatten sidan om, klarar sig utan för mycket påtande får den bara rätt gödning så växer den snällt. Magiska vita stjärnliknande blommor i vit kaskad vacker som en dag, visst e den.

Nästa blomma som jag fotat syns inte vad den kommer att slå ut som, lång blir den men redan nu syns det vackra bladverk med många knoppar i olika stadier, nja färgen vet jag inte vad det blir men skön grön nyans knytte är det i alla fall.

Naturen och trädgården bjuder verkligen upp till en sprakande färgkombo nu när hösten har kommit Med hösten innebär ju också svampplockning ingen lätt sak inte. Visst finns det otaliga sorter men jag plockar endast de svampar som jag är säker på till 100%. I år när det har varit torrt den största delen av hösten har det varit marit o hitta svamp i större mängd. Kantareller tillhör min favorit och naturligtvis sopp nr ett är ju Karljohan men det gäller och hitta dom. På den här bilden är ju en eftermiddags sök i skog och mark, om jag får säga det själv så är jag nöjd med denna dags svampplock. O doften är ju så ljuvlig när den sprider sig från stekpannan.

Upplagd på några skivor grovt bröd så smakar de underbart gott. En annan dag med ny insats skapar kanske mera gött från skogens egna skafferi. Go svamptur.

Hösten innebär ju också äpplens tid och många sorter finns det att tillgå. En härlig tid för alla som har en trädgård. Vanligtvis finns det planterade äppelträd där tidiga sorter och vinteräpplen står sida vid sida. Förr var det en självklar sak att man tog till vara på allt i sin trädgård, där nykokt äppelmos förgyllde havregrynsgröten på morgonen. Otaliga äppelkakor har man vart med om att göra, skiva äppelskivor och lägga på tork. Kokt äppelkompott ilagt på rengjorda glasburkar i en konserveringsapparat för vinterns behov. Vilken tur man har då att det finns frukthandlare att tillgå när frosten tog vårens äppelblom här.

Top