Ett knippe sevärdheter

HALLLAND och SMÅLAND. I Corona tider är det lämpligt att besöka naturområden där det bara är fåglarna som trängs.

Vi började med Trönninge Ängar söder om Halmstad. Där är det bra gömsle och man ser fåglarna på nära håll. Dit skall man inte köra med husvagn för det kan bli långt att backa om man får möte.

Vi fortsatte turen genom Halmstad, Tylösand och mindre vägar. 
Norrut mot Varberg o Getteröns naturområde, på vägen dit kollade vi flera campingar men det var inte intressant så vi ringde och kollade om vi kunde hålla på Björkängsgården där Campingcluben brukar ha läger och det gick bra så där var vi alldeles själva.

Nästa dag körde vi genom Varberg vilket inte rekommenderas på grund av mycket vägarbete men till sist kom vi fram till Getteröns naturområde som har en fantastisk anläggning för fågelskådare och oss vanliga skådare. Vid naturområdet finns en alldeles ny ställplats men där var mycket vägarbete runt om så vi körde några km västerut till flygklubbens ställplats och där bodde vi både billigt o bra.

I trekanten Varberg, Falkenberg, Ullared finns ett väldigt fint bokskogs område ”Åkallaskogen”. Där finns Öströö fårfarm med ca 350 tackor och matservering både ute o inne. Ett annat fint ställe att äta på är Tiraholm vid Bolmens östra strand med fisk från Bolmen. Där finns också stora kar med simmande stora ålar.

Österut i Småland vid sjön Åsnen mellan Tingsryd o Växjö finns ett naturområde med många fina vandringsleder, även några är farbara med rullstol.

Mellan Rydaholm och Lagan finns denna fantastiska stenmur.

Där finns nybyggda stora vindskydd nära en nybyggd parkeringsplats. Att köra från Tingsryd norrut mellan sjöarna är i sig en upplevelse och inte trodde vi att det finns så mycket fin bokskog i Småland.


En annan stor upplevelse var när vi tillsammans med vänner bodde på en campingplats i Eksjö och vandrade i Eksjö gamla trästad. På de nybyggda husen efter branden hade man anslutningar till brandbilarnas slangar med rör till sprinklers på husens sidor.

Vi gjorde en utflykt till Skurugata en 800 m lång kanjon mellan höga bergssidor med mycket nerrasad sten att gå i. Vi gick där men det är inget för 70+ ben snarare för 7 ? -ben, ibland gick vi på alla fyra för att ta oss fram. När vi gått igenom kanjonen gick vi upp på en höjd med milsvid utsikt.

Som vanligt Googla på orterna och få veta mer.

 

Top