Lengertz litteraturpris 2020 tilldelas Siv Liljeqvist

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Skånes hembygdsförbund delade i helgen ut pris till en bok som beskriver livet i små byar i våra trakter under första delen av 1900-talet. Barn- och kvinnoperspektiv har fått råda. Titeln är ”Sädeskärvarnas tid”, författare Siv Liljeqvist. Nu har boken tilldelats Lengertz kulturpris för 2020.

Johan Brinck från Skånes hembygdsförbund överlämnar priset till Siv Liljeqvist.

Skånes hembygdsförbund har delat ut priset varje år sedan 1967. Det delas ut ett litteraturpris och ett konstpris. Det senare tilldelades nu 2020 Gustav Sundin från Torekov. Utdelningen skedde på Höganäs museum ute i deras trädgård. På museet visas en utställning som presenterar dels William Lengertz som instiftat priset, dels årets två pristagare. Utställningen är öppen fram till 8 november 2020.

Siv Liljeqvist med boken ”Sädeskärvarnas tid” 

Motiveringen till litteraturpriset är följande:
Lengertz litteraturpris 2020 tilldelas Siv Liljeqvist, Sädeskärvarnas tid.

Livet i en nordskånsk småbrukarbygd ur barn- och kvinnoperspektiv är undertiteln till denna bok, som skildrar lantligt liv i trakten av Vittsjö och Bjärnum under första halvan av 1900-talet. Siv Liljeqvist ger en personligt grundad, med etnologisk sakkunskap berikad, allmängiltig berättelse om småbrukets djurskötsel och odling, bostadsförhållanden och kosthållning. Boken formar sig till en kulturhistoria nära de skildrade människorna. Särskilt viktigt är att barnens och kvinnornas liv och villkor skildras. Läsaren får kunskap om matlagning, klädsömnad, skolgång och lekar, liksom om seder och bruk kring livets högtider. Ett rikt bildmaterial och en ordentlig käll- och litteraturförteckning förhöjer värdet ytterligare.

 

Top