Byavandring i Bjärnum

BJÄRNUM. Ett tjugotal medlemmar samlades på gamla Icatorget när SPF Trivsam Bjärnum inbjöd till byavandring. Syftet men träffen var att få en inblick i hur Bjärnum en gång såg ut.

Det centrala Bjärnum var fullt med olika affärer och verksamheter. Där som nu ligger Apotek och gym låg Hotell Central. Runt torget låg en mängd olika affärer av skiftande karaktär. Här låg också byns biograf. Två gånger i veckan var det torghandel. Vidare söderut fanns cykelaffär, kaffeaffär och järnhandel. Dessa byggnader är sedan länge borta. På motsatt sida av väg 117 fanns bokhandel, kemikalieaffär, guldsmed, bank och post. Det som nu är Pizzeria Laguna inrymde tidigare KBS slakteriaffär. Lokalen har också bland annat inrymt herrekipering, radio och TV och försäljning av porslin. De senaste 25 åren har det varit pizzeria här.

Intresset från de närvarande var stort och ibland blev det ordväxling hur det egentligen var. Att minnas 50-60 år tillbaka i tiden är inte alltid lätt. Den samlade uppfattningen var att det var svårt att förstå att så mycket olika affärer och olika verksamheter kunde finnas i en så relativt liten by.

Nils-Göran Lindqvist och Lars Lindberg

Ciceroner för dagen var: Nils-Göran Lindqvist och Lars Lindberg. Nils-Göran var handlarepåg i byn där föräldrarna drev speceriaffär vid torget. Lars är konstnär som har stort intresse för byn. Han har också avbildat många av de gamla byggnader som inte längre finns kvar.

Efter vandringen var det dags för medhavd fika i järnvägsparken där de båda ciceronerna tackades med en stor applåd.

 

Top