Just nu förekommer falska fakturor. Polisen varnar!

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Ett stort antal personer i Skåne har anmält till polisen att de blivit utsatta för falska fakturor. Nu går myndigheten ut med en varning.

Under veckan har ett stort antal personer i hela Sverige fått ta emot en falsk faktura från ett företag. Närmare 200 polisanmälningar har hittills gjorts och polisen har inlett en förundersökning om grovt fordringsbedrägeri. Det vill säga ett försök att lura någon att de har en skuld.

I brevet krävs mottagaren på 7 500 kronor för en obetald räkning, för ett avtal som man ej ingått i. I de flesta av fallen står det att företaget kommer lämna över ärendet till tingsrätten eller Kronofogden om summan inte betalas. 

”Vid utebliven eller försenad betalning upphör denna överenskommelse att gälla och indrivningsåtgärder kan komma att genomföras”, står det i brevet.
– Man ska inte betala, utan ska istället ringa till 114 14 och göra en polisanmälan. Man skall även spara brevet.

Ett flertal fakturor uppges komma från ”Billpay AB”, ett bolag som inte finns registrerat. Bankgirot tillhör en person i Götaland som tidigare dömts flera gånger för skadegörelse.

Enligt konsumentvägledare i norra Skåne kan företaget ha koppling till Mobile Group, ett kritiserat bolag som tidigare hette ”Telefonihuset”. Det bolaget har tidigare lurat ett stort antal kunder. Ägaren blev förra året stämd av Konsumentverket.

Polisen uppmanar allmänheten att inte betala om man får hem en räkning på en summa som man inte känner igen, eller en tjänst som man inte har beställt eller avtalat.