Ett besök på ett litet mikrobryggeri i Traryd

TRARYD. En tidigare arbetskamrat berättade för mig för några år sedan, att han och en kamrat hade börjat brygga egen öl. En av tre arbetskamrater som jag fortfarande har kontakt med trots att jag lämnade arbetet för mer än 20 år sedan på grund av sjukdom. Denna kontakt som vi fortfarande har, blir av genom att vi fortsätter att lämna in våra stående lottorader var 10:e vecka. Dessa rader som vi skrev när lottot startade för mer än 40 år sedan, i hoppet och tron att vi skulle vinna storkovan, vi väntar ännu eftersom denna storvinst inte infunnit sig än. När Jörgen (som min kamrat heter) föreslog att han och hans bryggarkompis skulle utöka och inte enbart brygga för eget bruk backade kamraten ur, han som redan var pensionär ville inte ta på sig detta merjobb utan kunna njuta av pensionärslivet istället. För honom var ölbryggningen mest en hobby som man hade glädje av själv.


Ägarna Anette och Jörgen Fritiofsson inne i bryggeriet


Det första lilla aggregatet som Jörgen och bryggarkompisen bryggde i.


Ett av de nuvarande aggregaten som används i slutprocessen.

Jörgen berättade och visade det lilla aggregatet som han och kamraten började brygga i, och hur han via blocket fick tag i nuvarande större utrustning som nu används. Hur malten kokar i jämn temperatur, senare tillsätts humle och övrigt , samt proceduren fram till färdigt öl. Det tar 4 veckor att tillverka Ale, och 6 veckor för Lageröl, allt görs i fräsch lokal och utrustning. All öl som tillverkas är glutenreducerad. Tidigare hade de avtal med 4 närliggande restauranger som de tillverkade öl till, men sen kom Coronan och inte många går på restaurang numera, så den produktionen nästan upphörde. Eftersom Jörgen investerat i en egen etikettmaskin så kunde (och kan) de få sin egendesignade etikett på flaskorna om så önskas, även lite önskemål om smaken kunde tillgodoses. När produktionen av starköl till restaurangerna upphörde, fick de söka nytt tillstånd för att få sälja lättöl och folköl vid bryggeriet istället, vilket snabbt blev beviljat. Det är glutenreducerad lättöl och folköl som nu säljs, denna försäljning sker på ett Coronasäkert sätt utanför bryggeriet.


nette och Jörgen vid försäljningsstället utanför bryggeriet, Anette håller en presentförpackning med 4 öl i handen, och Jörgen en Julöl.


En reklamskylt som sitter på väggen vid försäljningen.

För närmare upplysning om öppettider och övrig information se : Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller tel: 0732 688500

Förhoppningsvis återkommer intresset från några restauranger när Coronan släpper sitt grepp och vi åter kan gå ut och äta en bit och umgås igen, och det är ju extra festligt när man får se en trevlig etikett på en god öl från något mindre bryggeri.

På väg hem från bryggeriet och ut ur Traryd såg vi detta väldekorerade och upplysta hus. Med denna bild som har lite samband med kommande helger vill jag önska redaktionen och hemsidans läsare en riktigt GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

 

Top