14;e Luciahögtiden i kyrkan med ”Curre”, en återblick

Här bjuder vi på en liten återblick om hur Lucia firades i Verum för ett år sedan.

VERUM. Välkomna till nästa års luciahögtid, sa högtidsorganisatör kantor Curt Nilsson. Detta var den 14 högtiden inom detta slag som Curt Nilsson var ledare för. Liksom under tidigare år kom det många besökare till vita helgedomen på backen i Verum. Välkomnande var även de 185 levande ljus som lyste upp i de glänsande ljuskronorna jämte fast belysning.

Det pampiga följet med Lucia i Verum kyrka under gnistrande ljuskronor

Tjänstgörande präst Lars Pettersson gladdes att tjänstgöra i vackra kyrkan. Luciatåget med Syra Kristiansson som Lucia skred fram mot altaret sjungande traditionella luciasången. Flera i följet var solister jämte stjärngossarna med sina spetsiga huvor. Det blev Vi tänder ett ljus, samt När Juldagsmorgon glimmar. Vidare framfördes i musikaliska toner unisona psalmerna : Ett barn av Davids hus och Nu tändas tusen juleljus.

Tre tärnor som var solister under högtiden

I predikan höll Lars Pettersson sig till den ljusbringande och vitklädda Lucia i kontrast till ”skranglige” och magre Johannes Döparen som dessutom inte ansågs som vacker! I predikan anslöt har till TV programmet ”Fråga Lund”! Kollekten kommer att tillfalla Furuboda ungdomsgård till gästernas förnöjelse.
Arrangören Verum Byalag representerades av Ingvar Larsson som överlämnade gåvor till Lucia och hennes följe. Ett fång rosor överlämnades till Curt Nilsson för hans oegennyttiga insatser för bygden.

Lill Lucia var Hanna Persson

Lucia och hennes följe fortsatte bland annat med Jul, jul strålande jul samt Stilla natt innan följet med Hanna Person som lill Lucia lämnade helgedom. Ett antal marschaller var utplacerade men den kraftiga vinden var inte helt överens med lågorna. Utöver Julotta blir nästa större samling den 19 januari då Stefan Dahlström mottages som kyrkoherde i pastoratet.

 

Top