Fotbollsåret 2020, -ett svårt år för både spelare, ledare och publik återges av Thomas Mårtensson, som även blickar framåt

Skriv ut

VITTSJÖ. Alla fotbollsintresserade kommer att minnas året 2020 som ett mycket märkligt år. Naturligtvis är det Covid 19 som på flera sätt ligger som ett tungt täcke över hela året. 
Den allsvenska damfotbolls-serien kom så småningom att genomföras nästan helt utan publik. Spelare i flera klubbar blev smittade med därpå följande karantän. Tiden för seriestart flyttades successivt framåt samtidigt som flera problem skapades för lagen i serien. 
Jag hade förmånen att intervjua Thomas Mårtensson, mångårig tränare i Vittsjö GIK, om hur han upplevt det gångna året.

Hej Thomas, vill du berätta om hur du som tränare upplevde året 2020. 

-Jaha, om vi tar året innan då hade vi ju inga problem, så det blev verkligen kontraster mellan åren. 2019 hade vi ett år utan skador allt flöt på, det blev nu precis motsatsen där i princip allt ställdes på kant med de skador vi fick. Detta gjorde ju att vi hade en väldigt tunn trupp på våren där vi i några matcher bara hade 13 spelare.

2019 hade ni möjlighet att åka till Cypern för en träningsvecka, detta hade ni inte 2020.
-Ja, det var också en stor skillnad. Där ser man vikten av att komma iväg. Nu blev det nästan tvärt emot, i och med permitteringarna så fick vi dra in på träningar. Permitteringarna tillät inte att vi tränade mer än ett antal gånger i veckan jämfört med hur det var på träningsveckan och då blev det ännu svårare. Individuella samtal kunde vi inte bedriva för det tog för mycket tid. Så man fick trixa o greja med alla tider vi hade så arbetstiden kunde ligga på de procent som var tillåtet. Och det ställde till det. Men framförallt blev truppen så liten så träningsmässigt blev det svårt att träna också. Det var svårt att periodisera veckan, man behöver spela både mindre och större spel, nu kunde vi bara spela mindre spel och det är inte bra i längden. Så det var ett riktigt jobbigt år på många sätt. På hösten fick vi dessutom ett fall av corona. Något alternativ till motsvarande träningsveckan på Cypern finns inte på hemmaplan. Andra alternativ med Danmark eller Tyskland är bortkastade, de ger också ungefär samma klimat som här hemma.

Ni tränade mot ett datum då serien skulle komma igång men detta sköts upp.
-Från det att vi startade i januari utgick vi från att serien skulle starta i april och la upp den planeringen. Serien kom inte igång förrän en bit in i juli. Tiderna för seriestart flyttades bara framåt hela tiden så vi kunde inte ta ledigt utan fortsatte med träningen. Vi hade därmed en oerhört lång försäsong. Rent mentalt är det jobbigt att få det framflyttat hela tiden både för spelare och tränare. Man får hela tiden planera om, för det ingår ju en viss cykel i träningsupplägget inför en säsong. Den cykeln fick vi hela tiden börja om på. Detta innebar att vi totalt haft 1,5 vecka ledigt sedan januari och det är alldeles för lite.


Detta innebär också att skaderisken ökar när man aldrig får koppla av. Så det tror jag är en stor bidragande orsak till varför vi fick så många skador. Mentalt orkar inte en människa ladda om för många gånger. När vi sen skulle igång med träningsmatcher så kom även skadorna. När man väl kommit in i matchandet rullar det på bättre. Men det visar även att man behöver nästan 10 träningsmatcher för att komma igång, nu hade vi bara två innan serien drog igång för det gick inte med fler på grund av Coronan. Man ser vikten av att kroppen behöver förberedas på match och det gör man genom träningsmatcher där man ändå på ett mentalt sätt kan förbereda sig på vad som komma skall utan att det är på ”liv o död” direkt.

Flera spelare kom in i laget ganska sent…
Om Vittsjö skall vara ett topplag i allsvenskan måste man antingen vara helt skadefritt eller så måste man få in spelare som kan bidra med något extra, och det gjorde i princip alla nyförvärven som kom in. Det är både skicklighet och lite flyt, man vet aldrig hur. Fördelen för oss var att Amerikanska ligan blev så kort som den blev, det gav ju oss möjlighet att få in spelare med högre klass än vad vi normalt sett skull kunna fått tag i.
Skall man vara ett topplag så kommer det att kosta pengar. Man kan prata hur mycket man vill om själ o hjärta o tradition, men skall du bygga ett topplag så kommer det alltid att kosta mer pengar att bygga ett storlag. Det kommer att kosta mer o mer eftersom lönerna i Europa växer, det är ju bra att lönerna växer för spelarnas skull. Men för de små klubbarna blir det oerhört svårt att konkurrera i längden. Det gäller att få in mer pengar helt enkelt. Pengar är en brännande punkt som man inte kommer undan.

Samtidigt kan du i backspegeln se en 3:e plats, en 5:e plats och en 6:e plats, visst är fantastiskt för lilla Vittsjö.
-Ja det är det, det är extremt. Att man överhuvudtaget är i allsvenskan är en prestation i sig, eftersom man ser att de flesta klara sig inte. Alla andra är städer. Närmast är Mallbacken som ligger i mitten av elitettan och är inte nära en topplats.

Perlskog skrev 2012 att Vittsjö inte hade i damallsvenskan att göra men laget går nu in på sitt 10:e år i serien.

-Skall man var kvar i allsvenskan så gäller att flytta fram positioner på alla, -det är ju fantastiska sponsorer som finns i Vittsjö, -det krävs att man ligger i framkant hela tiden. Det har vi lyckats med vad gäller spelare, vi har även lyckats få hit svenska ungdomslandslags-spelare de sista åren. Detta är inget man får ta för givet, det måste hela tiden arbetas ännu hårdare. Där kommer återigen det där med pengar att bli en brännande punkt om man skall ligga i toppen eller överhuvudtaget skall vara kvar.

Är jag rätt på det om jag påstår att du är en av nyckelpersonerna i att hitta lämpliga spelare.
-Svaret kommer snabbt. -Det får andra bedöma. Thomas erkänner efter ett tag, lite motvilligt, att han har ett enormt kontaktnät och därmed kan bidra klubben med detta.
Det spelar ingen roll hur många kontakter jag har om det inte finns pengar till att utnyttja dessa. Det är det som är skillnaden.

Hur ser du på klubbens framförhållning.
-Vittsjö har ett projekt, att stanna kvar i allsvenskan, nya unga spelare ligger på framtid kanske fyra fem år fram i tid.
-Vi ligger sist efter 10 omgångar i år (bara tagit 7 av 30 möjliga poäng). Hade inte styrelsen agerat på detta hade det varit tufft att reparera. Thomas relaterar till hemmamatchen mot Umeå som på flera sätt blev avgörande inte minst för just Umeå. Flera av de dominerande spelarna från i fjol måste ersättas av likvärdiga spelare. Gör man inte detta så skapas en sämre förutsättning. Man kan aldrig slappna av i denna branschen.

Hur mycket tror du avsaknad av publik påverkat hemmamatcherna.
-Enormt mycket. Framförallt för Vittsjö som har en väldigt engagerad publik som hörs, många har vittat om detta. Publikens hejarop påverkar även domarna, tyvärr. Publiken är enormt viktig. Tyvärr har vår publik som nog är seriens mest engagerade publik troligen drabbats hårdast av pandemin.

Thomas fortsätter att berätta. -En undersökning som gjorts nu berättar att besöksfrekvensen på TV av damfotboll har ökat till 92 %. Kanske kommer därmed besöken på arenorna därmed att öka. I dagsläget finns två sporter som är större, det är herrfotboll och herr-ishockey. Sen kommer damfotboll, tredje störst. Då måste EFD (Elitfotboll dam) se till att klubbarna får bättre avtal och mer betalt för detta. Om man skall sälja den tredje bästa produkten kan man inte ”rea ut” denna, säger Thomas lite irriterad.
-Trots årets alla motgångar, -vi är bland de värst drabbade klubbarna, med sju spelare borta från det gäng som spelade 2019. -Då är det ju bra att bli femma. -Att kunna resa sig, det tyder på en hög moral bland spelare och det tyder på vinnarskallar bland spelarna.
Mycket har att göra med den stämning som finns i laget och det vittnar många spelare om som kommer utifrån, det är ett välkomnande klimat. Sedan sa Stefan Ekstrand det bra ”-prestationen i sig att bli femma under dessa förhållande är större än att bli trea förra året”.

Inför 2021 Vad hoppas du kunna förbättra.
-Först måste först bli minst 18 spelare före träningar drar igång i januari. Sen gäller att ta vid Stefans fina jobb och höja detta till nästa nivå. Fortsätta utveckla spelet.
-Jag tror Robert kommer att bli en tillgång för laget och ser fram emot att jobba med honom. Det kommer att bli riktigt bra, avslutar Thomas Mårtensson.