Äggahalvans dag – ett spratt som blev en riksnyhet

Skriv ut

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Flera medier har haft ”Äggahalvans” dag som temadag, trots att det startade som en protest mot just temadagar. Tv4:s nyhetsmorgon har haft dagen som temadag och Sydsvenskan, mattidningar och till och med P4 Halland har rapporterat om just ”Äggahalvans” dag. 
Detta trots att dagen startade som just en ironisk protest mot temadagar.

”Tidnings-Ida” skriver i sin blogg: Vad är det här? Det finns många temadagar i vår kalender och nu förtjänar de att firas på ett litterärt sätt. Därför ska vi tillsammans hjälpas åt med att varje temadag tipsa om en bok som på något sätt anknyter till dagens tema.Dagens teman är ”Ägghalvans dag”. Det här låter som en väldigt konstig dag skriver Ida, men jag tänkte att jag fick skylla mig själv som valt en sida (temadagar.se) med väldigt många dagar som utgångspunkt för den här utmaningen. Men så började jag googla och konstaterar att det verkar som att den här dagen har sitt ursprung i Leksandsområdet, där den är till för att hylla onödiga saker. Och då kan det ju bli lite lättare att hitta en bok till det här temat.

En bok som kändes väldigt onödig för mig att läsa var nämligen ”Det känns konstigt att vakna i sin egen säng” av Sophie Adolfsson. Den passade mig inte alls och jag tyckte inte om berättelsen om den sexfixerade unga tjejen. Men jag säger inte att den är absolut dålig, den bara passade inte mig. Så därför var det väldigt onödigt att jag faktiskt läste ut den. Skriver ”Tidnings-Ida” på sin blogg.