Bibrudens Biskafferi

BJÄRNUM. Med stor glöd och entusiasm får vi lektion om biodlingens svåra konst. Bi, såväl som andra djur, kräver daglig tillsyn och kärlek.

Bibruden Jill Muller har sedan tre år tillbaka förvärvat Thimanssons före detta charklokaler på Hågnarpsvägen i Bjärnum.

Jill Muller tar glatt emot oss när vi besöker henne på det som förr var Thimanssons Chark på Hågnarpsvägen i Bjärnum. För tre år sedan startade hon företaget. Det var lite av en slump att Jill hittade en yrkesutbildning för biodlare i Strömsnäsbruk. Detta var 2017 och hon hade precis blivit arbetslös, vilket krävdes för att få gå utbildningen. Väl inne i utbildningen förstod Jill att det är detta hon vill jobba med.

Så här ser ramarna ut som man fäster en vaxkaka på för att låta bina jobba vidare med den och utveckla sina sexkantiga celler.

Mängder av nytillverkade ramar som Bibruden egenhändigt snickrar ihop.

Även vintertid finns det mycket jobb att göra. Allt skall noggrant rengöras. Hygienen är väldigt viktigt i biodlingen. Kvalster och amerikansk yngelröta är problem som kan slå ut hela bisamhällen.

Det går åt en hel del virke för att snickra ihop nya bisamhällen.

Hundratals med ramar som skall användas ligger nytillverkade på en bänk. I dessa skall vaxkakor sättas fast för att bin skall ha en bra grund att fortsätta bygget med celler. Utan formell utbildning har bin räknat ut att sexkantiga celler är det mest hållbara och effektiva. Varje cell lutar svagt neråt också för att honungen inte skall rinna ut.

Intresset för biodling har ökat de senaste åren, speciellt bland kvinnor, berättar Jill. Det har blivit lite på modet. Lite på gott och ont. Alla har kanske inte förstått att det kräver mycket jobb året runt att ha bi. Om tillsynen brister kan allvarliga sjukdomar spridas, fortsätter hon.

Målet för nästa år är att ha ute 150 bisamhällen enligt Bibruden. Alla samhällen har sin specifika färg.

Jill har i nuläget 125 bisamhälle och skall öka till 150 till sommaren. I de här sammanhangen får hon betraktas som en ganska liten odlare. De stora kan ha tusen, femtonhundra samhällen. Samhällen är utplacerade hos odlare av olika slag. Det är stor efterfrågan ute hos odlarna att få ut bisamhällen på deras marker. Bi är en utmärkt pollinerare och utan bi blir det helt enkelt ingen mat på bordet. Förståelsen bland folk har blivit större på senare tid om vikten av biodling.

Det är oerhört viktigt att man håller rent i samhällena för att hålla borta kvalster och Amerikansk Yngelröta som kan slå ut hela samhällen.

Lagret var välfyllt av diverse välsmakande honung som Bibruden skördat under förra året.

Så här kan lindhonungen se ut och den har en smak av mint och det var både gott och pikant.

Mer nyskördad honung på lagret som var till försäljning.

Honungen då? Honung är väl ändå bara honung. Riktigt så enkelt är det inte. Honungen får smak från de blommor de besöker. Lindhonung luktar mint och är ganska lättflytande. Ljung däremot är mer klistrig och kan var besvärlig att få ur ramarna vid slungningen. Honung är ett antibakteriellt livsmedel med i stort sett obegränsad hållbarhet. Fullt ätbar honung har hittats i de gamla pyramiderna.

Jill demonstrerade hur det gick till att sätta fast en vaxkaka i ramen. Medels en transformator och lite ström så smälte vaxen och blev sittande i ramen.

Efter att ha skrapat bort vaxen från kakorna så smälter man ner den i stora klumpar för att året efter använda den igen.

På denna station plockar Jill bort yttervaxet med ett specialinstrument

När yttervaxet är borta på ramarna så är det dags att slunga honungen i denna centrifug av rostfritt stål.

Efter provsmakning kan vi konstatera att smaken är väldigt olika på honungen. Lind och ljung är väldigt olika i sin smak. Trots att bin har förmågan att tillverka egna smaker på honung har inte Jill nöjt sig med det. För att hjälpa naturen på traven lite, har hon nu rökt honung och honung med apelsinsmak i sortimentet. Eftersom det fanns en rök i lokalerna måste den självklart prövas. Enligt oss som fick provsmaka var det ett lyckat test. Den något oväntade smaken av apelsin var också en positiv överraskning.

Även pollen är en produkt som kan skördas från en bikupa. Ett kilo per samhälle får lov att skördas, resterande skall gå till mat till ynglen som sedan utvecklas till färdiga bi. Pollen används som kosttillskott och innehåller en mängd vitaminer, enzymer, mineraler, aminosyror och spårämnen. Vi som är av en äldre generation kommer säkert ihåg Pollenkungen, Gösta Carlsson, som grundade företaget Cernelle som gjorde hälsoprodukter av bipollen.

Jill har även en liten självserveringsbutik där man köper sin favorithonung och kanske en skönhetsprodukt till sin kära så här i Alla hjärtans tider.

Själv serveringsbutiken butiken bjuder på mycket got att äta och inte minst lite krämer för att förbättra det som varit.

I den lilla självserveringsbutiken finns förutom honung och pollen även skönhetsprodukter från det franska bolaget Propolia. Propolia har specialiserat sig på produkter med innehåll från bikupan och är läkande och självklart ekologiska. Öppettider för butiken är 06 – 22 dagligen.

 

 

Top