Blir det någon Karneval i Bjärnum i år?

BJÄRNUM. Sweden Rock i Norje är inställd för andra året i rad på grund av Corona. Beslut om Hästveda marknad kommer i slutet av maj. OS i Tokyo är till hälften stängt.

Foto från första Karnevalen 1965 Claes Jansson och Jörgen Magnusson som Cowboys.


Det vill säga att det beslut som gäller för tillfället är, OS skall genomföras men bara med inhemsk publik. Är inte säkert att det är det slutgiltiga beslutet. Självklart är mer än de uppräknade stora händelserna påverkade av den pandemi som i över ett år haft världen i sitt grepp. Resor, konserter och alla typer av händelser som normalt sett har samlat massor av människor blev över en natt alla inställda.

Inbjudan till Karnevalen brukar alltid stå uppställd vid såväl norra som södra infarten.


Så här brukar det se ut när karnevalen tågar genom byn med musikkåren i täten


Vi som lever i trakterna runt Bjärnum lever nu i fruktan att även byns största händelse för året, Karnevalen, tvingas ställa in även detta år. För att få klarhet i detta har redaktionen vänt sig till karnevalsgeneral Olle Davidsson. Olle har sedan 1987 varit en del av karnevalskommittén.

Vår fråga blir kort och gott, blir det någon Karneval i Bjärnum i år?

-Vi arbetar på som vanligt vid denna tid på året. Tyvärr är det smittspridningen och Folkhälsomyndighetens råd och regeringens beslut som slutligen avgör om det är möjligt att genomföra Karnevalen eller inte.

Olle Davidsson även kallade Karnevalsgeneralen håller i trådarna sedan 1987


Beslut om hur stora folksamlingar får vara och inte minst Transportstyrelsens förbud mot personer på lastbilsflak. Det förbudet riktar sig främst till firande studenter men det drabbar självklart karnevalen också. Utan rätten att få ha personer på lastbilsflak försvinner möjligheten att genomföra karnevalen påpekar Olle. Förra året då vi var tvungna att ställa in var en av de tråkigaste augustimånader jag varit med om, fortsätter han.


Karnevalen startade 1965. Ronald Johnsson och Bertil Jansson fick idén till en karneval efter att de bevistat en BGI-fest i Parken och önskade att flytta ut festen även till Bjärnums gator.

Revykunarna Mats och Micke är med varje år och här i sketchen” Bytt är Bytt”


Ett par år ansvarade duon för genomförandet och efter något års uppehåll tog BGI över och har nu i över 50 år stått för arrangemanget. En central del av Karnevalen har varit kröningen av Karnevalsdrottning men på senare tid har det varit svårt att få flickor att ställa upp. Vi får väl se hur man lyckas med det till årets upplaga. En Karnevalsdrottning ger ju ändå lite extra glans till Karnevalståget.



Numera firas Karnevalen på fredag och lördag mot tidigare lördag och söndag. Eftersom Bjärnumsungdomarna firade ganska bra även på söndagen fick det till följ att ganska många tog en ledig dag på måndagen. Jag kan tänka mig att ganska många arbetsgivare i byn var nöjda med att Karnevalen förlades på fredag och lördag i stället.

Olle Davidsson är en stor eldsjäl av Karnevalen i Bjärnum och så varit sedan 1987


 Olle Davidsson är engagerad i Karnevalen och så här års har det redan tagit fart.


 Det var här karnevalen i Bjärnum tog sin början enligt Olle Davidsson




Nöjda med vetskapen om att allt rullar på som vanligt tackar vi Olle. Nu är det bara smittspridningen som skall hamna på en så låg nivå att rätt beslut kan fattas av riksdagen. Tills dess får vi alla hoppas att Karnevalen blir av, så att publik, Olle och de andra i karnevalskommittén får en augusti som de så väl förtjänar.

 

 

Top