Kick-off på Hillarps Loge

BJÄRNUM. – På grund av pandemin har vi inte haft några möten eller utfärder under ett och ett halvt år. Den planerade bussresan i augusti blev självklart inställd, säger Bengt-Åke Rask från Företagarna i Bjärnum som bjudit in till denna träff på Hillarps Loge. - Därför får detta bli en kick-off inför framtiden, fortsätter han.

Företagarna i Bjärnum bjöd in till en träff för sina medlemmar på Hillarps loge där man bland annat skulle avnjuta helstekt gris efter att man gått en fin tipspromenad
på den historiska Rökevägen.


Festgeneralen Bengt Åke Rask var först på plats och såg till så att allt funkade och var klart till anstormningen av medlemmar började infinna sig till festen.

Hillarps Loge drivs av paret Mats och Agneta Aronsson. Dom har bott på den gamla gården från 1882 i sex år.

Värdparet Agneta och Mats Aronsson har bott och drivit Hillarps Loge sedan sex år tillbaka i tiden. Det är här man trivs och vill leva enligt paret Aronsson. 


Våren 2020 var dom i startgroparna för att dra i gång uthyrningen men då kom som bekant Corona och satte käppar i hjulet. Det är främst bröllopsfester som paret siktar in sig på. Det är inte svårt att förstå att många brudpar ser logen som en trevlig och romantisk plats att fira sitt bröllop på. Med en stor kristallkrona i taket och ljusslingor runt väggarna, kan det nog inte bli mer romantiskt. Även vigslar vid den närbelägna dammen går att ordna. Åtta bröllopsfester är redan bokade inför nästa år.

Vädergudarna var verkligen vänligt sinnade denna eftermiddag då ett 40-tal medlemmar från Företagarna i Bjärnum samlades på Hillarps Loge. Glada att träffas och med ett fantastiskt väder var det inte svårt att trivas. De församlade blev anmodade att gå gamla Rökevägen från Hillarps Loge till Gösta Elofssons bostad.

Gösta Elofsson hade plockat fram Fyrhjulingen och kopplat ett bra släp efter för att vara behjälplig med skjuts på den slingrande tipsvägen mot Röke.


För att ställa till det för deltagarna, fanns det tio frågor att besvara under promenaden. Att frågorna var svåra visade sig vid rättningen av dem.

 Först ut att ta del utav de krångliga frågorna var den grupp som Siv Svensson ledde.


 Sista frågan hade varit hur enkel som helst att lösa ifall man bara haft en hundring i i börsen..!!


 Joacim Andersson fick god hjälp av Susanne Andersson att klura ut svaret på sista frågan i tipstävlingen.


 Efter avklarad tipsrunda blev det mingel med skumpa och det var damerna Kerstin Elofsson, Karin Arvedsson samt Sofie Elofsson som såg till så att alla fick sig ett glas.


Högsta antal rätt var sju. Väl framme belönades vandrarna med kyld, bubblig dryck i höga glas. För serveringen ansvarade Kerstin Elofsson och Karin Arvedson med benäget bistånd av Kerstins dotter Sofie. För de personer som var lite dåligt gående servade Gösta med att transportera dessa på en vagn dragen av en fyrhjuling.

Gösta kom med sista lasset som hade fått åka runt tipsrundan för att kunna medverka


För att en sådan här träff skall bli fulländad krävs inte enbart vackert väder utan också något att få i magen.

 Ingemar Larsson och hans son Mattias hade grillat grisen under en längre tid och när den uppnått 80 grader så var den färdig för servering.


Dagen till ära var det helgrillad gris som stod på menyn. Ingemar Larsson och sonen Mattias fick under sex – sju timmar passa grillen för att köttet skulle bli perfekt. – Den skall upp till 80 grader för att bli bra, berättar Ingemar. Efter att fått förmånen att smaka grisen tillsammans med potatissallad och grönsallad kan konstateras att Ingemar och Mattias kunde sitt hantverk.

Joacim Andersson var behjälplig med att se till så att maten kom på bordet.


 Då var den helstekta grisen serverad och gästerna var inte sena att få en smakbit på tallriken.


Snart var alla platserna på logen besatta och festligheterna kunde börja.

Under intagande av den delikata maten blev gästerna med jämna mellanrum uppmanade att sjunga små korta sånger.

Är det fest så skall man ju se till så att Nubbevisorna haglar tätt och visst klarade musikerparet Pär Eldonsson och Ulrika Moberg detta med bravur.


Pär Eldonson och Ulrika Moberg fick de församlade att sjunga med i låtar som skulle underlätta att få i sig den medhavda drycken ur små glas. Detta upprepades några gånger under kvällen och gruppen sjöng allt bättre och bättre.

Bengt Rask tog sig runt borden och informerade sig om att gästerna hade det bra.


Företagarna i Bjärnum startade redan 1926, då under namnet Bjärnums Handels, Hantverks och Industriförening. Förste ordföranden var Olof Persson. Nuvarande vice ordföranden Wiveka Karlsson berättar om en mängd olika saker som föreningen drivit i kommunen under snart 100 år. – Att få tandläkare och folktandvård till Bjärnum var en sak som föreningen jobbade för. Även inrättandet av ett läkemedelsförråd, dåtidens apotek, säger hon. Föreningen tog även initiativet till firandet av svenska flaggans dag och valborgsfirandet vid Bjärlången, fortsätter hon.

1961 så byggde föreningen ”Tre Hammare” på Göingevägen där man fortfarande har sin samlingslokal i bottenvåningen.

Att föreningen även drev frågan om att få en telefonkiosk till byn är nog ganska svårt för dagens yngre att förstå. Men tider förändras och inte i alla stycken till det bättre. Detta fick föreningen till att bilda Trygg i Bjärnum. 1961 byggde föreningen en egen fastighet på Verumsvägen. Här finns i källaren en samlingslokal och på ovanvåningen restaurang Tre Hammare.

Föreningen har även anordnat ett antal utställningar och mässor under åren, 1946, 1976, 1981, 1986 och 1996. En damklubb bildades 1944 men är numera nerlagd.

 Festgeneralen Bengt Åke Rask såg till så att alla fick en givande kväll På Hillarps Loge och han var den som vinkade av oss gäster när kvällen och daggen hade lagt sig utanför och visst var vi nöjda.

När det var dags att lämna logen hade mörkret lagt sig över Hillarp och sommarvärmen från dagen sjunkit väsentligt. Förnuftet säger oss att vi går mot höst, men med tanke på att coronarestriktionerna lättnar i slutet på september gör ändå att det känns som om vi går mot lite ljusare tider.

 

 

Top