Återvinning

Skriv ut

BJÄRNUM. Tillsammans räddar vi världen lite varje dag – det är vår vision. Vi arbetar aktivt för att öka miljöfokuset i allt vi gör och för att minska vår egen klimatpåverkan. Så står det på Hässleholm Miljö AB:s hemsida. För att förstå hur det fungerar har vi besökt Återvinningscentralen i Bjärnum.

Bjärnums Återvinningsgård en modern sådan 2021

Daniel Sigurdsson kommer tyst in glidande i sin vita Nissan. – Denna och företagets andra elbilar laddas av solceller och metangas som produceras vid anläggningen i Vankiva.

I Bjärnum har man en välskött återvinningsgård som är lätt att besöka.


I den numera övertäckta gamla soptippen återvinns metangas som sedan blir el. Det är fantastiskt att vi kan utvinna energi ur tippen som är nerlagd sedan länge, berättar han.

Daniel Sigurdsson är enhetschef för kommunens Återvinnings Centraler och han kom till dagens möte i en vagn som var laddad med sopor.

 

Daniel Sigurdsson tog emot VB representanterna och informerad sakligt om ÅVC i Bjärnum.


Daniel Sigurdsson är enhetschef för kommunens Återvinnings Centraler. Sex anläggningar finns det i kommunen. Vankiva, Bjärnum, Hästveda, Sösdala, Tyringe och Vinslöv. 15 personer, män och kvinnor, arbetar på dessa enheter. Deras uppgift är att på ett positivt sätt hjälpa de besökande att på rätt sätt hantera sitt avfall på anläggningarna. Vankiva har numera öppet samtliga dagar i veckan. De övriga har öppet två dagar i veckan förutom Hästveda som endast har öppet en dag.

In med körkortet eller passerkortet i apparaten, så går bommen upp.

För att numera komma in på anläggningarna krävs det svenskt körkort eller passerkort. Körkortet skannas och bommen öppnas. Kommuninnevånarna kan besöka anläggningarna hur många gånger som helst på ett år.

Vy över Bjärnums moderna Återvinningsgård på Boställsgatan.


Under 2020 producerade varje svensk i snitt 466 kg avfall. Det är lätt att förstå vilka sopberg detta skulle leda till om inte avfallet togs om hand och återvinns på ett bra sätt. Vi har alla sett det på bilder från vissa andra länder, rykande sopberg där människor lever på och av soptippen. Lite på det sättet var det även i vårt land för inte så länge sedan. Minns som tonåring, i början på 60 talet, att de bästa jaktmarkerna för råttjakt var Bjärnums soptipp som då var beläget strax söder om 50-skyltarna på väg mot Hässleholm. Här samlades all typ av avfall som sedan täcktes över med jord.

På ÅVC i Bjärnum har man även en modern Miljö bod för speciellt avfall.


Även hela glasögon tar man hand om i sin Miljö bod i Bjärnum.


Man har täckta Containrar Hydrauliskt reglerade vilket underlättar såväl på plats som vid förflyttning.

På ÅVC i Bjärnum har man hypermoderna Hydrauliska Containers där man trycker ihop avfallet och på så vis pressar ut all luft.

Allt avfall skall läggas på väl markerade platser. Eftersom det mesta som hamnar på avfallsanläggningen skall återvinnas är det viktigt att det hamnar rätt. En liten del hamnar som återbruk. Glasögon går till Lions för att levereras ut till länder som inte har samma möjligheter som vi. Även cyklar återbrukas i kommunens regi. På anläggningen i Vankiva grävs en minimal del av avfallet ner, det som inte kan återvinnas. Det är främst eternit och asbest som hamnar här. Allt annat återvinns, berättar Daniel.

Det var dessa båda grabbar Ricky Axelsson och Shadi Abushomar, som var behjälpliga på Bjärnums ÅVC fredagen den 10 sept.


För dagen arbetar Ricky Axelsson och Shadi Abushomar på anläggningen i Bjärnum. På frågan hur det var att jobba med återvinning svarar båda att de trivs jättebra. – Det är trevliga människor som kommer hit och jobbet är ganska fritt, var båda överens om. - Det är konstigt att man kan hitta helt nya saker som slängs. Ibland inte ens uppackade, säger Shadi. Det som en gång har slängts får ingen ta bort från anläggningen.

Alla har vi behov av att slänga lite ibland, så även Casinogurun Mats Olofsson som tydligen är en flitig gäst på Bjärnums ÅVC.


När man besöker avfallsanläggningen träffar man alltid någon bekant. Just idag var det revyartisten Mats Olofsson. – Det är en välskött och trevlig anläggning det här, säger han glatt.

Kompisarna Nicklas och Mats träffades på ÅVC i Bjärnum denna soliga fredag i september.


Mats har även ett förflutet som brottare i BK Trim. När före detta lagkamraten Nicklas Olsson dök upp för att slänga en del skräp var Mats tvungen att ta tag i Nicklas. – Ta nu en bild på två brottare, en duktig och en kass. Att det var Nicklas som var den duktige var nog underförstått.

En som är välbekant på ÅVC i Bjärnum är Postis Magnusson som skulle göra sig av med ett vattenpass. 


Källsorteringen med flerfacks tunnor startade i Hässleholms kommun i början på 90 – talet. Det innebar att i princip allt avfall kunde sorteras hemma. Åtta olika fack finns nu i de två tunnor som varje fastighet har. Dessutom finns det små lådor som kan hängas på tunnorna för batteri, ljuskällor samt mindre el artiklar.

Alla hushåll i Hässleholms Kommun har minst ett par kärls till sitt förfogande för att kunna källsortera.


Hässleholm var väldigt tidiga med denna lösning och fick i början en del kritik för att man tog över producentansvaret. Alla typer av förpackningar skall de som producerar ta ansvar för. Det är därför det i många kommuner finns återvinningsställe för glas, metallförpackningar, tidningar osv. Tyvärr brukar en del annat hamna där som borde körts till en Återvinnings Central. – Vi har inga sådana i kommunen och det är vi glada för. Det är inte alltid så trevligt på dessa ställen, men vi har avtal med producentorganisationerna och får ersättning från dom, säger Daniel. De flesta är nog överens om att återvinningssystemet vi har i Hässleholm fungerar på ett mycket bra sätt.

Daniel Sigurdsson åkte vidare till en annan ÅVC som han har ansvaret för, när han var klar med sitt uppdrag i Bjärnum.


Vi tackar för ett trevligt och lärorikt besök och Daniel glider tyst i väg i bilen som laddats med energi från den gamla tippen i Vankiva.