Byavandring i repris

BJÄRNUM. Nästan allt var det samma denna andra byavandring genom Bjärnum. Gruppen som samlades, vädret och ciceronen. Efter att det regnat hela förmiddagen samlades gruppen i ett svagt duggregn. Detta upphörde efter ett tag och byavandringen kunde genomföras i uppehållsväder.

När jag var så här liten, verkar Nils-Göran säga.

Samlingen var Järnvägsgatan vid ICA:s parkering. Detta var förr en ren affärsgata. Överst vid 117 låg Sparbanken sedan kom Thimanssons Chark, Boråsaffären och Järnhandeln. I en källarlokal fanns även en fiskaffär. På innergården fanns ett häståkeri och en vattenpump, Blendas pump. – När jag jobbade på Bjärnums Möbler fick jag hämta vatten här två gånger om dan, berättar Bert Dolkov. Bo Rosén fyller i. - Det fanns inget vatten indraget i Järnaffären heller så jag hämtade dit.

Ciceronen, Nils-Göran Lindqvist, berättade med stor inlevelse om alla som bott här i centrum. Vid eventuella luckor i minnet fyllde någon av de närvarande i.
Vid ICA:s norra del låg AP Baums Möbelfabrik. – En gång brann det här. Det var några som lekt och eldat vid fabriken. Jag har aldrig sett så många brandbilar i byn som vid det tillfället, berättar Nils-Göran. - På andra sidan gata lite norr om busshållplatsen låg Pettersson & Persson, Bjärnums första möbelfabrik, startad 1901, fortsatte han.

Där som tidigare Sundgrens och Haga haft sin verksamhet, ligger Haga Förskola.

Färden gick vidare norrut och mycket fanns att berätta längs vägen. Väl uppe vi det som nu är Haga Förskola fanns det tidigare en snickerifabrik, Sundgrens. Här tillverkades fönster och dörrar och såldes även en del byggmaterial. Efter det Sundgrens lagt ner sin verksamhet hade Haga Stoppmöbler sin verksamhet här. Haga fick ge namn åt den nu ganska nybyggda förskolan som finns här. Väl framme vid Hugo Troeds som troligen är den mest välkända fabriken utanför Bjärnum blir det åter stopp.

Transportsektionen finns nu i det som tidigare huserat både Hugo Troeds och Knaggen.

Då det började bli dags för kaffe gick färden tillbaka. Förbi Stålprodukter och Skolan vidare ner mot ICA. På vägen passerades f d Carlströms möbelfabrik, Torvströfabriken och Bjärnums Möbelfabrik. Nils-Göran tackades för en trevlig och informativ promenad genom Bjärnum.

 

Top