Som ett jävla solsken

Skriv ut

VITTSJÖ. En musikalisk teaterföreställning med en titel som direkt hänvisar till den som kallades så, nämligen Ester Blenda Nordström.

Den som gestaltar henne och människorna i hennes närhet är Anna-Lena Hemström med musikalisk och teknisk hjälp av sin make Mulle Holmqvist.

Även om Ester Blenda var omgiven av män och gift, så drogs hon till sin väninna Carin Frisell, som startade kvällens föreställning iförd en grön silkessjal. När hon hade den på sig visste man vem som pratade. Ester Blenda hade en grå hatt, pigan utrustades med en sjalett, Elin Wägner med skor osv. På så sätt var det lätt att följa med i föreställningen, som blandades med berättelser, musik och sång. (Mulle Holmqvist var den som stod för texterna och musiken.)

Anna-Lena för oss på ett föredömligt sätt genom Sveriges första undersökande reporters liv med en svindlande hastighet, så som Ester Blendas liv också var. "Du brände ditt ljus i båda ändar med glädje och skratt".

Hon levde som ovanstående säger, körde motorcykel, reste till USA, bodde fem år i Kamtjatka reste i Syd-Amerika, Japan och Kina och skrev reportage och böcker under tiden.

Hon umgicks med Anders Zorn, Evert Taube, Albert Engström, Elin Wägner och många flera och hann till och med starta ett eget företag, "Kastanjekaffe AB"!

57 år gammal avled Ester Blenda Nordström.
"Jag brände mitt ljus från bägge håll.
-Jag ångrar ingenting.
-Det har varit gott att leva på det hela taget.
-Livet har gett så mycket mer än det har tagit!"

"Som ett jävla solsken" har slocknat, men minnet av henne och denna kvällen lever kvar länge!

Applåder till Anna-Lena Hemström och Mulle Holmqvist! Suveränt gjort!

Fler bilder från kvällen: