Parkera din bil klokt, risk för katalysatorstöld finns

VITTSJÖ, BJÄRNUM. Mycket tyder på att kriminella, både lokala sådana eller nätverk just nu inriktat sig på stöld av bilars katalysatorer.

Därför bör man vara extra försiktig med hur man parkerar sin bil just nu. Helst en plats som är ordentligt upplyst eller övervakad på annat sätt. Bra att veta är också att Katalysatorn sitter i främre delen av avgassystemet, varför bilen måste lyftas något vid stöld.

Katalysatorer renar avgaserna från bensindrivna bilar. Anledningen till att de blivit begärliga stöldobjekt är att de kan innehålla ädelmetaller som platina, palladium, guld och rodium. Med rätt verktyg går det troligen ganska snabbt att stjäla en katalysator.

Ett stort antal katalysatorer har stulits i nordöstra Skåne den senaste tiden. – Det är dyra ädelmetaller i katalysatorerna och det har kriminella, både lokala och nätverk, lärt känna väl. Själva katalysatorn är omöjlig att spåra då det inte finns några ID-märken, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen. 

Äldre katalysatorer är mer värdefulla då det oftast är mer ädelmetaller i dem.

Under natten mellan fredagen och lördagen var det dags igen. Inte mindre än fyra katalysatorer stals från bilar i Venestad norr om Tollarp.

Polisen ger på sin hemsida följande Tips för att försvåra för tjuven:
• Ett tips är att parkera bilen i ett garage eller på ett upplyst ställe.

• Ett annat råd är att installera ett lutningslarm. Eftersom bilens ena sida höjs upp med en domkraft aktiveras då detta larm. Det kan skrämma tjuven samt tillkalla uppmärksamhet.

• Ett tredje tips är att montera ett skydd (CatLoc) över katalysatorn i syfte att försvåra och förlänga tiden som en gärningsperson måste tillbringa under bilen. Detta gör att chansen att gärningspersonen blir upptäckt ökar avsevärt.

• Om du säljer en bil, även om den är av mindre värde; säkerställ att ägarbytet registreras.

 

Top