Usel väg mellan Bjärnum och Vittsjö

Skriv ut

BJÄRNUM, VITTSJÖ. Väg 117 mellan Hässleholm och Markaryd är hårt belastad av tung trafik. Detta sliter självklart på vägbanan. Sträckan mellan Hässleholm och Bjärnum åtgärdades för några år sedan medan sträckan mellan Bjärnum och Vittsjö lämnades orörd. Denna del av vägen är i ett fruktansvärt dåligt skick.

Norra utfarten från Bjärnum är som gjort för en framvagnsinställning.

-”Som att köra i en päreager”. – ”Det är bara en väldig massa hål hela vägen till Vittsjö”. Detta är bara några av de omdömen som vi fått höra om vägen. I det sista citatet är ett grovt kraftuttryck utbytt mot väldigt. Hur många hål är en väldig massa?

Detta kändes som ett uppdrag för Bjärnumsredaktionen att reda ut. Fotograf Jan vid ratten och undertecknad skötte räkningen. Från Bjärnum till Vittsjö räknades till 27 hål. Från andra hållet blev resultatet 22. En väldig massa hål är således 49.
Detta är dock bara sanning vid det tillfället vi räknade. Om någon tar sig tid att kontrollräkna kan resultatet bli både fler och färre. Då säger vän av ordning – Färre kan det väl inte bli? Självklart kan det bli färre. Fyra små hål kan med hjälp av en stor mängd tung trafik slita bort asfalten som begränsar de små hålen, så att det blir endast ett hål kvar. Ett hål är ett hål oavsett storlek. Detta innebär att vår räkning var helt meningslös.

Det går många tunga fordon på 117 och därför blir slitaget extra stort.

Även de lastbilar som trafikerar denna sträcka, har lärt sig hålla in mot mittlinjen för att undvika de största hålen på 117.

Det måste ändå betraktas som både trafikfarligt och onyttigt för våra bilar att färdas på denna väg. En del av hålen är ganska djupa och snabba försök att undvika dessa kräver att bilföraren är på sin vakt under resan. Under dagtid då hålen syns ganska väl väljer många att köra nära mittlinjen för att undvika skadorna i vägen. Då båda sidorna är i princip lika dåliga är det lätt att förstå att vid möten är bilarna mycket nära varandra.

Storleken på hålen varierar och här ser vi ett på strax över metern.

Fakta kvarstår ändå att väg 117 mellan Bjärnum och Vittsjö är som att köra i en päreager (potatisåker för dem som inte behärskar det skånska språket).