Svampplockarens vintermys

VITTSJÖ. När den riktiga svampsäsongen efter augusti och september har förbleknat, novembers dimmor och luciaköldknäpp med snö och sånt, gjort sitt, ja, då är det inte så mycket av svamp att plocka. Åtminstone inte för köket.

Men människan skall inte leva allenast av bröd, det behövs lite skönhet också. Sådan kan svamparna bjuda på, även om det är mitt i vintern. Denna årstid är svamparna själva i full färd med att ”äta”. Vid kortaste lilla skogspromenad kan man se hur svampar livnär sig på att bryta ner ved i skogen allt från grova stammar till de minsta grenar. Här presenteras några svampar som man kan hitta nästan i vilken skogsdunge som helst intill Vittsjö.

Bokdyna finns på de flesta gamla bokar i trakten.

Fnöskticka är mycket vanlig på inte bara bok, utan nästan på alla lövträd.

Piggplätt hittar man ofta på klena bokgrenar.

Purpurskinn är en rolig en, hårig på ovansidan och purpurfärgad till nästa svart på undersidan.

Raggskinn är också ragghårig på ovansidan, men gul på undersidan. Trivs bäst på ek, men även andra lövträd.

Styvskinn hittar man också på lövträd, är hård och styv. Skrapan man på ytan när svampen är fuktig blir den brunröd, och därför lätt att känna igen. Mossan på fotot är stor gräsmossa.

Klyvblad är en vacker svamp på lövträd. På undersidan finns skivor (=blad) som är kluvna på längden, därav namnet på svampen.

I början av vintern kunde följande marksvampar hittas vid Mejarps skola (ett tag kallad Saloonen), alla ätliga, men nog med föga kulinariska värden:

Gulröd kremla Mejarp

Mjölhätta, en liten svamp man lätt går förbi.

Mönjevaxskivling lyser på långt håll. Ett par reservationer till vad som sagts ovan utgör t.ex.

Ostronmussling en god matsvamp, som här hade funnit för gott att växa på plywood-informationstavlan vid järnframställningsplatsen i Ubbalts naturreservat invid vittsjöstranden. Det var i november. Idag var musslingen borta, förmodligen skördad av någon svampgourmand tidigare i vinter.

Vinterskivling smakar också hyggligt och kan skördas på levande och döda lövträd hela vintern. 

 

Top