Gränsbygdens historia

MARKARYD. Måndag kväll gästades Kulturhuset i Markaryd av historikern . författaren, Fråga Lund- och På spåret deltagaren Gunnar Wetterberg.

I 50 minuter underhöll han med kunnighet, tydlighet och utan att komma av sig, en i det närmaste fullsatt salong.

Han berättade om gränstrakterna nordvästra Skåne, sydvästra Småland och Halland. Själva gränserna var inte så betydelsefulla från början, utan dialekterna var det säkraste tecknet på hur människorna hörde ihop.

De första människorna kom hit för 14000 år sedan, mestadels ej bofasta jägare och samlare som spridde sig i Skåne och Småland. För 6000 år sedan kom ett nytt folk som blev bofasta utmed vattendrag och öppna marker. De startade bondekulturen, men försvann. Under bronsåldern fanns inga människor men på 1000 talet befolkades våra trakter igen, mest där det fanns bördig jord. Under 1200-talet slog pesten ut 1/3 - hälften av befolkningen. De som överlevde pesten drog sig ut på slätten och områden runt gränsbygden blev öde.

På 1500-talet ökade befolkningen igen i dessa trakter, mestadels beroende på de viktiga vägarna som går genom Markaryd än i dag. Så har då femtio minuter runnit iväg och vad framtiden efter 1500-talet utvisar får vi kanske höra en annan gång, eller läsa i Gunnars bok om Skåne 11500 -1375!

Är någon speciellt intresserad och vill veta mer, så har jag en bok till utlåning.

 

Top