Hjärtstartsutbildning för pensionärer

BJÄRNUM. Tjugotalet pensionärer från de båda föreningarna, PRO och SPF, hade anammat uppmaningen att komma till Bygdegården för att få en ordentlig genomgång hur en hjärtstartare fungerar.

Mathias Wittgren berättar på ett pedagogiskt sätt hur ett hjärtstopp kan se ut.

Efter att Nils-Göran Lindqvist tiggt ihop pengar till en hjärtstartare från Snapphanebygdens Sparbank och Länsförsäkringar för placering i Bygdegården, är det viktigt att även de som med jämna mellanrum befinner sig i lokalen även får utbildning. Både PRO och SPF har sina medlemsmöten i nämnda lokal. 

Tjugo möten om året har pensionärsorganisationerna tillsammans förlagda i Bygdegården. Detta innebär att mycket folk som är lite till åren komna frekventerar lokalen. En lite större risk för hjärtstillestånd finns i dessa åldrar.

Så här skall du göra, verkar Karin Magnusson berätta för äkta maken Christer.

Mathias Wittgren, som även sålt hjärtstartaren, visade på ett pedagogiskt och ofta mycket dramatiskt sätt hur ett hjärtstopp kan se ut. Under tiden som han jobbat som ambulanssjuksköterska har han träffat på ganska många hjärtstopp. Budskapet till församlingen var att de första minuterna var de viktigaste för att utgången skall bli positiv. Hjärtkompression är det som är det viktigaste för att den som drabbats skall överleva. Inblåsningar är i detta sammanhang inte lika viktigt. Schemat är trettio kompressioner och två inblåsningar. Detta skall påbörjas och genomföras under hela tiden som hjärträddningen pågår. Då hjärtstartaren plockas fram talar den om exakt hur den skall hanteras.

Johan Bauler från Norra Skene var även på plats för att föreviga utbildningen

Dom som hade möjligheten att testa var mycket nöjda med de instruktioner som apparaten förmedlade. Risken för att göra fel är obefintlig. Hjärtstartaren skall nu placeras på ett strategiskt ställe och förhoppningen är att den aldrig kommer att användas.

 

Top