ÅLEVANGELIET

Skriv ut

Boktips!


Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk 
av
 Patrik Svensson

I dag, när det väl anses en smula opassande att äta ål, kan man ju i stället sluka denna (mycket goda) bok om ål – om man inte redan har gjort det.

Eller sluka och sluka, förresten – man kan lika gärna avnjuta den lugnt och i mindre portioner för den är indelad i arton mycket läsvänliga kapitel.

Det som serveras är en välkomponerad anrättning bestående av såväl fakta som kuriosa om och kring den märkliga ålen.

I det aptitretande första kapitlet får man sålunda en intressant redogörelse för hur den gamle greken Aristoteles trodde att ålen fortplantade sig – och i det sista serveras man en vacker och smått gripande – men antagligen inte helt sanningsenlig – historia om ett ögonblick som stod stilla.

Däremellan varvas avsnitten på ett sådant sätt att mer ”lärda” och ”bildande” inslag hela tiden varvas med mer personliga vardagsbetraktelser.

Visste ni att Sigmund Freud under en period i unga år (då han vistades i Trieste) dissekerade ål från morgon till kväll, i hopp om att finna ålens testiklar?

(På väg till och från sitt laboratorium spanade han in brudar på stan, men, ”eftersom det inte är tillåtet att dissekera människor har jag inget med dem att göra”, som han sade …. )

Eller känner ni till att ett danskt ”ålahue”, Johannes Schmidt, i början på nittonhundratalet, drev omkring på Atlanten i nästan tjugo år för att försöka finna ”ålens ursprung” – alltså var den förökar sig – och vet ni om han lyckades?

Detta och mycket annat, som t.ex. hur man ”klummar” ål - och hur många sorters ål ett traditionellt ålagille minst skall innehålla – är i vilket fall som helst sådant man kan läsa om i den här boken.

(Särskilt intressant är författarens redogörelse för det svenska ålfiskets historia, dvs. ålfisket, så som det har bedrivits under många hundra år, på den skånska ålakusten.)

Sammanfattningsvis är detta rik och närmast heltäckande fackbok – det enda man som läsare saknar är egentligen någon liten hint om i vilken skånsk å författaren och hans far själva fångade sina ålar, då, när det begav sig. (Det hade varit kul att veta.)

Kapitelrubriker i urval:
Att se en ål i ögonen
Att överlista ålen
Den kusliga ålen
Att bli en dåre
Ålen dör ifrån oss
I Sargassohavet