Lärorik friskvård i hembygd

Skriv ut

VITTSJÖ. Hembygdsföreningen startade upp sitt vårprogram 30 mars genom att eleverna i Vittsjö skola fick se och uppleva Uggletorpstugan. Det blev mycket tankar hos barnen när de fick uppleva hur kanske deras morfars farmors mors liv kunde te sig.

I strålande solsken kom årskurs efter årskurs tågande uppför åsen där Uggletorpsstugan ligger.

Karin Persson, Arne Persson, John Sturesson, Birgitta Lilja, Inge Johannesson och Seija Liisa Persson (ej på bild) visade eleverna tillrätta i Uggletorpstugan.

Två dagar senare, den 1 april startade Hittaut 2022 kring Vittsjö. Projektet syftar till att ge motion för såväl hjärna som hjärta och andra muskler. Med hjälp av en karta gäller det att till fots eller på cykel söka upp olika platser i Vittsjös omgivningar. På varje plats har antingen en L-profil i aluminium, eller en plastbricka satts ut. Den mörkrosa hittaut- loggan syns för det mesta på långt håll.

Hittaut-punkterna markeras i naturen antingen av en plastbricka (väster) eller oftast med en L-profil (höger).

Du som är ute och rör på dig i och kring Vittsjö utan karta kommer nog ändå att stöta på de här markeringarna. Ett flertal är nämligen placerade längs vägar och stigar eller andra platser där människor rör sig. Men om man vill jämföra kartan med verkligheten kan man redan nu ladda ner Hittaut- appen i sin mobiltelefon.

På L-profilen eller plastbrickan finns kontrollens (checkpointens) nr enligt kartan + två kodbokstäver som man fyller i direkt i telefonen. På vissa av platserna kan man dessutom i mobilen läsa intressant kultur- eller naturhistorisk information om respektive plats.

Vill man vara fri från mobilen när man är ute och rör sig i den sköna vittsjö-naturen kommer kartan att finnas i pappersformat.

Omkring 1 maj kan man hämta sig papperskarta på antingen ICA, Vittsjö bar och pizzeria eller Vittsjö camping. Hittar man många eller alla av de 32 kontroller som finns i och runt Vittsjö kan man med lite tur vinna presentkort. En dryg vecka efter starten har vi haft ca 200 individuella besök vid kontrollerna. Återstår att se hur många det blir när projektet går i mål i Vittsjö den 6 november?

Hittaut som friskvårdsprojekt drivs av Skånes Orienteringsförbund i samarbete med bl.a. Wittsjö Hembygdsförening. Många andra föreningar i stora delar av Skåne är också samarbetspartners. Exempelvis har Västersockens Byalag respektive Röke Sockengille satt ut många kontroller norr, väster och söder om Hågnarp. Visseltofta Hembygdsförening har som sig bör sina checkpoints inom sitt verksamhetsområde. Också de kontrollerna hittar man både på papperskartan och på den i appen.