Påskpyntet klart för i år

Skriv ut

VITTSJÖ. Inte bara till jul som man pyntar sitt hem, även till och under påsken har vi människor gjort färgglada figurer, färgat/målat men också skrivit en vers på äggskalet. Porslin/glas ägg som just nu till påsken plockas fram ur skåp. Gamla eller nya spelar ingen roll.

Idag så har det varit aktivitet hemma hos mig både med bullbak men jag har också plockat fram påskpyntet som har legat i ett skåp och bara väntat på att få komma fram. Mannen fick order att hämta hem lite björkris för nu är det ju hög tid att ta in om det skall hinna slå ut lite i allafall. Visst är riset på gång skiftar lite i grönt, kommer säkert att bli blad innan påskveckan är slut. Det är lika roligt att plocka fram pyntet varje år, några små kycklingar ritat/ klippt ur, tillverkade av mina flickor då när de gick i kyrkans barntimmar där tant Maj och tant Inga var ledare. Andra påskpynt har kortare år på nacken men man måste ju förnya sig lite. Tror inte att det kan bli för mycket av det färgglada som hänger i påskriset.

Nyfiken på när denna sed kom till Sverige så jag kollar upp denna "tradition" enligt Wikipedia så kom fjädrarna under 1800- talets mitt till oss här i norden. Men redan på 1600 talet fanns det då som påskriset och pyntet symboliserar även vårens grönska och pånyttfödelse. Påskriset kopplas till Jesu intåg i Jerusalem och de palmblad som ströddes på marken. Fanns flera hiskeliga seder som risbastu där husbonden piskade barn och tjänstefolk för att påminna om Jesu lidande. Seden kallades för påskskäckan. Finns säker flera men det räcker så här.

Nu väntar jag på påskkärringarna, finns kanske plats för mig på kvasten, om inte så får jag väl flyga själv med min egen kvast. Nu önskar jag er alla en riktig härlig, färggrann påskhelg med tid för vila och gemenskap med familj nära och kära. O, höll på att glömma kanske påskharen kommer till er, vem vet.