Vävföreningen Rutigt och Randigt har öppet hus

Skriv ut

BJÄRNUM. Lördagen den 7:e maj öppnar Vävföreningen Rutigt och Randigt dörrarna för allmänheten för att visa och berätta om sin verksamhet. I källarlokalen under före detta Sjöholms möbler på Algatan i Bjärnum står ett femtiotal vävar av olika storlekar och utförande. Beroende av vad som skall vävas används olika typer av vävstol.

Majken Dahl är för dagen fullt upptagen med att sköta varpen.

Majken Dahl berättar: - Vi är 24 medlemmar i föreningen varav en styck man. Åldersmässigt är det mellan 32 år och 87 år.

 Äldst och yngst. Berit Svensson 87 och Annika Olsson 32 år.

Vi ser gärna att fler nya medlemmar kommer till oss. Det finns inget krav på att kunna väva när ni kommer hit. Här finns folk som lär er allt ni behöver. Det är inte bara personer från Bjärnum i föreningen utan upptagningsområdet är stort.

Berit Svensson är äldsta medlemmen i föreningen

Berit Svensson kör från Ballingslöv. – Trots att bensinen är dyr är det värt att köra en bit för att vi har fantastiskt roligt här. Så kostnaden går helt på nöjeskontot.

Nestorn Karin Johansson håller på med en duk av typen Daldräll.

Berit är med sina 87 år den äldste medlemmen i föreningen. Nestorn i Vävföreningen Rutigt och Randigt får ändå anses vara Karin Johansson som varit med från starten 1990.

- Varje onsdagskväll träffas vi och bestämmer vad som skall göras. Varje medlem har egen nyckel och kan komma hit och väva när dom vill, berättar Majken vidare.

I myllret av vävstolar tittar Birgitta Nilsson fram.

Marie-Louise Krantz bakom en väv av modell mindre.

Det är lätt att förstå att trivseln är god i lokalen. Även om arbetet kräver stor koncentration är det bara glada miner bak vävarna. Samstämt berättar deltagarna att den goda stämningen är en viktig del i sammankomsterna.

- Mellan 10.00 och 16.00 den 7:e maj har föreningen öppet hus. Vi kommer att ha kaffeservering och lotteri. Vinsterna i lotteriet är vävda alster som medlemmarna har tillverkat. Så det är riktigt fina priser, fortsätter Majken.

Uppmaningen är tydlig. Ni som vill veta mer om vävning, ta er till Bjärnum och Algatan på lördagen den 7:e maj. Ni lär inte bli besvikna.