Åter kunde vi fira Valborg i Bjärnum

BJÄRNUM. Tidigare var det tradition att fira Valborg nere vid Bjärlångens friluftsbad i Bjärnum. Men de senaste åren har denna verksamhet legat nere på grund av olika orsaker.

Bjärnumsborna sjöng in våren på Museet.

I år var det staben på vårt fina Museum som tog tag i firandet och det var ett otroligt fint initiativ av dem. Vi var många som hade hörsammat kallelsen och det bjöds på olika aktiviteter under kvällen.

Nytt var att man slopat själva Valborgsbålet och ersatt det med stålkorgar som man eldar i. Sju till antalet hade eldaren Bosse Rosén ställt upp och detta var precis lika fint som ett traditionellt Majbål.

Lillevi Martinsson hälsade Bjärnumsborna välkomna till årets Valborgsfirande uppe på Museet.

Kvällen inleddes med att Lillevi Martinsson hälsade oss välkomna och meddelade att Lockavävskören skulle inleda firandet och därefter bli avlösta av den mycket berömda Bjärnums manskör under ledning av Curt Nilsson i vanlig ordning.

Alla hade en syssla denna Valborg och Museets ordförande Håkan Andreasson såg till så att det var bra glöd i grillen hela kvällen.

Bosse Rosén hade som uppgift att se till så att det blev bra sprutt i stålkorgarna och till sin hjälp hade han kära hustrun Meith.

Under tiden så var det läge till att inhandla en tjock med bröd, spela på Choklad- hjulet alternativt förse sig med en kopp Zoégas med lite hembakat.

Lockavävskören gjorde ett bejublat framträdande med specialsången ”Äggavisan”

Lockakören som består av personal som har knytning till Museet, ställde upp i otroligt fina huvudbonader modell äldre och framförde en mycket gammal och trevlig visa vid namn ”Äggavisan” där Lillevi Martinsson inledningsvis, berättade om att denna visa framförde Bjärnums Gymnastikförening i början på 1900 talet för att sprida budskapet om att sköna Maj var i antågande. Mycket trevlig visa och framförande utav Lockavävskören som drog ner en stor applåd.

Curre Nilsson ledde manskören genom många fina vårvisor

Curt Nilsson ledde kören och hade en fin dialog med publiken under Valborgsfirandet på Museet i Bjärnum 2022.

Därefter var det dags för Curre Nilsson och hans mannar att ta scenen i besittning och framföra ett knippe örhängen som hör Valborg till. Man begynte med ”Nu grönskar det” och avslutade med den berömda ”En liten Fågel”. Manskören var elva välsjungande herrar denna kväll och även efter deras framträdande så applåderades det hej vilt. Under tiden som framträdandet ägde rum, så sprakade det underbart fint från de sju stålkorgarna som Bosse Rosén med frugans hjälp lyckats å fyr på. Det gick åt en hel del tändvätska och en rulle toapapper för att få riktigt med fyr i korgarna enligt Bosse.

Årets Valborgsbål funkade till allas belåtenhet.

Detta var ett lyckat arrangemang att fira Valborg uppe på Museet vilket vi hoppas skall bli en tradition för Bjärnumsborna, nu när det inte blir något vid Bjärlångens strand.

 

 

Top