Fältvandring i Gundrastorp

Efter samling vid byns gamla skola blev det transport i balvagn ut till de grönskande fälten. Informatör och sakkunnig var Jonas Ivarsson från Hushållningssällskapet som gav framtidsutsikter om ekologisk odling där all konstgödning är bannlyst. De besådda vallarna var ett- och tvååriga och årets skörd beräknas bli två veckor tidigare än föregående år. Det var många råd och tips som förmedlades till den 30 vandrarna i balvagn.

I skolan var det sedan Lars Brandell som informerade om projektet "Leader" som är avsett för utveckling av landsbygden. I detta sammanhang klargjordes att även Hässleholm stad räknas som landsbygd då det saknas något tiotal innevånare för att tätorten skall klassas som stad.

Det var många tips som gavs lyssnarna med tanke på utflyttning till landsbygden men förutsättningen är att trivseln och olika upplevelser frodas på lång sikt för att ge resultat. Olika företag kan skapas på landsbygden men i många fall erfordras det samarbete, även över gränserna. Flera projekt i Vittsjö med omnejd finns i startfållan för olika slag för utveckling av landsbygden. I detta fall kranskommunerna som skall göras mer attraktiva än de större tätorterna för att nå fram till en mer levande och livskraftig landsbygd. Serviceanläggningarna minskar men det är en nödvändighet att dessa behålls och utvecklas för kraftigare överlevnad för en avfolkningshotad landsbygd.

lrfflt209.jpg Intresserade men de tillhörde inte fältvandrarna!

Top