Hembygdsföreningen hade öppet hus med stickhyvling

Skriv ut

VITTSJÖ. Lördagen den 14 maj hade Vittsjö hembygdsförening så kallat öppet hus vid kvarnen i Gundrastorp det skulle visas hur man får fram takstickor. Även aktivitet för familjen.

Första steget blir ju att barka av trädstammen och sen därefter ta motorsåget till hjälp såga till korta bitar ca 35-40 cm långa.

I en lummig grönt område med en magisk vacker å som flyter sakta genom/ under kvarnen, det är här visningen skall vara idag. Finns några av de aktiva i föreningen som har kommit igång redan med förberedelse för att allt skall fungera.

Det gäller att ställa in lagom hastighet på maskinen, även de avsågade trädklampar som nu skall användas för att tillverka takstickorna. 

Gäller att lägga träklampen åt rätt håll så att stickorna som skall bli till, blir hela, långa och något så när jämnt i färdigt resultat. En som hyvlar och en annan som plockar de färdiga takstickorna som ramlar ner i ett hål under hyvelmaskinen.

Nästa moment som här visas är ju de färdiga takstickorna som här på bilden pressas ihop och buntas och sedan därefter torkas.

Kvarnen står ju kvar med intressanta föremål inne i själva byggnaden och ute vid åns kanter finns det fundament gjord av sten och gjutna som förr spelade en större roll i en mjölnares vardag. Även sågmästarens slit och släp på tunga stockar är ett minne blott. Allt detta tillhör historiens vingslag värt att visa upp för de som är intresserade. Idag kan man förena nytta och med publik nöje, hyvla takstickor att bunta ihop och sälja till hugade kunder som ger ett klirr i kassan.

För de barn som kom i en förälders sällskap fick de som ville pröva på att lära sig lite om knivhantering och att tälja till saker. Under uppsikt av en vuxen person som kan lära ut hantering av både kniv och yxa. Få tälja till en smörkniv i olika modeller eller varför inte en tältpinne.

Barnen fick också lära sig lite om yxhantering, även detta moment var ett spännande ögonblick. Härligt när de vuxna tar sig tid att leverera till intresserade ungdomar.