PRO Vittsjö genomförde månadsmöte på Furuliden

VITTSJÖ. Så var det dags igen för ett månadsmöte i Vittsjö PRO regi, platsen idag som föreningen valt att hålla sitt månadsmöte är Furuliden. Ett lite unikt ställe att vara på, Furuliden är den enda av alla dessa pensionat som finns kvar i byn. Förr fanns det många men idag inte mer än detta här, helt otroligt hur det kan svänga.

Diskussioner före mötet

Det är ju trevligt när så många som (35) har anmält sig till denna träff, ett månadsmöte före den sista och före sommaruppehållet. Lite över tiden men ordförande hälsade alla hjärtligt välkomna till denna fredagseftermiddag. Idag är listan kortare än vanligt men de viktigaste av punkterna gicks igenom. På agendan finns: anmälningslistor till sommarfesten och bussresa, PRO-jokerlotteri, Vittsjö dagen och även dagens tema svenskt vinodling framställning.

Papper ögnades igenom och en viktig punkt för dagen var bland annat, skall vi starta upp vårt PRO-jokerlotteri? Alla som vill får vara med, öppen för alla som vill satsa en tjuga i veckan i tio veckor. Det har även inkommit nytt om att i år så skall Vittsjö dagen återkomma den 18 juni. PRO pensionärerna i Vittsjö bestämde sig idag, vi brukar ju vara med på det tåget och sälja lotter till förmån för PRO. Vinster till detta lotteri bör lämnas in på träffpunkt Linden tis- ons-tors efter kl 13.00 sista inlämningsdagen är den 14 juni. Gåvor tas emot med tacksamhet.

Nästa punkt är att hylla våra duktiga PRO vetare som består utav Solvieg Andersson, Kurt Svensson och Sivard Strand, detta lag blev tvåa i region Skåne och de är värda en stor eloge och en varm härlig applåd. Britta som är ansvarig på "träffpunkt" Linden ville bara påminna om midsommarfesten, glöm inte anmäla er alla om intresse finns.

Vill också passa på att påminna om sommarfesten för PRO Vittsjö som skall gå av stapeln ute vid Hårsjö gamla skola den 1 Juli kl 14.00. Medtag gärna en vinst till dagens lotteri. God sommarmat serveras och gott därtill med tipspromenad o lite allsång. Sist men inte minst glöm inte att anmäla er till bussresan uti det blå, samtliga listor finns i lokalen. Men nu så tror jag att det skulle smaka bra med lite frallor och en gofika till. Amanda Roe säger; välkomna fram till kaffebordet och hoppas att det skall smaka bra.

Amanda Roe

Dagens informatör heter Amanda Roe och driver/ äger Furulidens pensionat och det är hon som tillsammans med sin man Mike Roe har startat upp vinodlingen ute vid Malseröd. Hon berättar om hur tänket kom till och likaså starten i mindre skala. Finns alltid någon som säger att vinproduktion det kommer aldrig att gå i Vittsjö men skam den som ger sig. I liten skala med femhundra plantstockar så sattes det igång. Amanda berättade vidare om allt det som måste göras, stolpar sätt i jorden, trådar dras för stadgans skull. Plantan skall bindas upp och eventuellt klippas, mycket arbete blir det innan vindruvsklasarna kan klippas ner och läggas i lådor för att till sist köras till dom som kan processa till nästan färdiga produkt. Idag har hon försäljning till sina kunder på pensionatet och hon tillägger att första vinet blev klart 2019.
Om några år och många många flera vindruvssticklingar och deras framtida stora skörd så hoppas hon att dom kan marknadsföra Vittsjövinet via systembolaget, (idag endast vitt vin). Men som hon sa där är vi inte än.

Amanda avslutade med att berätta att det finns andra saker där ute att titta på, lavendel till blomsterbin, påfåglar och fjärilshus men att de också hyr ut el-cyklar som man kan hyra. Så vi är välkomna ut o titta på deras vinodlingsfält, eller varför inte beställa en picknick korg av Amanda Roe det finns flera bänkar att sitta på. 

En mycket trevlig och intressant resa som pensionärerna får följa med på. Frågorna som ställdes kunde hon ge svar på. Tack för denna presentation och ordförande lämnade över en bukett blommor, varm applåd och en ask för ett bra genomfört program. Tack säger jag och vi till henne, så avslutar vi dagen möte med vår svenska nationalsång.

 

Top