Tusentals kronor föll över sexorna

VITTSJÖ. Stephens fond bildades för 100 år sedan. För 99 år sedan delades första premierna och i år 2022 delades åter premier ut till årskull sex i Vittsjö skola. Numera är det Vittsjöfonden som sköter det ekonomiska men namnet Stephens fond lever kvar.

F v Tuva Asplund, Erik Mattisson, Elsie Jönsson-Ivansson, Alwin Granath, Arwin Johansson, My Joelsson, Julia Mattsson och Karol Krysiak. (Foto: Claes Ruderstam).

Theodor Kronkvist föddes i ett fattigt hem och fick anställning hos en brutal lantbrukare men rymde från denne samt tog på något sätt till England. Theodor var intelligent vilket uppmärksammades i hans nya hemland. Han erhöll snart tjänsten som Brittisk konsul i Kina. Det är tämligen okänt men troligen hade hans fattiga moder någon kontakt med sin son?

Theodor Stephens fond lever kvar.

Två gånger besökte Theodor sin moder och då hade han antagit efternamnet Stephens. Modern blev sannolikt konfunderad då en proper man knackade på dörren till hennes fattiga boende. Vid andra besöket köpte han en modern villa till sin fattiga moder och där flyttade hon in. Theodor Stephens återvände till Kina och samlade ganska stor förmögenhet. Han avled i Kina och då hans testamente blev offentligt i Vittsjö visade det sig att en del av hans förmögenhet skull delas ut som premier till duktiga elever i Vittsjö som var duktigast i räkning, historia och gengrafi. En förutsättning var att komma till utnyttjande av premie var att eleven kunde räkna alla de fyra räknesätten! En gång under de 99 åren harv ingen premie utdelas i matematik!

Theodor moders grav på Vittsjö kyrkogård.

Theodor själv är begravd i Kina, Då Vittsjö kommun intrigerades i Hässleholm komman avvecklades Stephens fond och då tog Harry B Jönssons fond, numera Vittsjöfonden det ekonomiska ansvaret för premier till eleverna men namnet Stephens fond lever kvar!

Här om dagen var det prov i Stephens fond och i onsdags var det utdelning av premier vid Sjöstugan sommarcafé. Provförrättare var Claes Ruderstam, Jörgen Larsson och Anders Larsson. Premiesummorna var: 2 000, 1 500 samt 1 000 kronor och följande ämnen ingick i provet Matematik och Orienteringsämnen.

 

Top