Fältvandring i Gundrastorp

VITTSJÖ. En något regnig tisdag, den sista i maj månad, samlades en liten skara hemma hos Jerry Olsson och Lena Svensson i Gundrastorp. Det var dags för den årliga fältvandringen som Vittsjö Hushållningsgille och Vittsjö LRF hade inbjudit oss till.

Vad kunde passa bättre att komma till de olika åkrarna än att åka boskapsvagn dit, som den tvåbenta boskap vi människor är.

Birgitta Gunnarsson från HIR Skåne var den som vägledde oss ute på fälten och där diskuterades de olika grödorna.

Vid den ena åkerkanten hade det såtts en särskild sorts ”grödor”. Jerry hade anammat Hushållningssällskapets initiativ med att fröså olika sorters växter för att gynna alla våra vänner polinerarna. Just nu är det mesta grönt det man ser men så småningom kommer där att finnas bladklöver, bovete, solros, honungsört och doftklöver. Fördelen med dessa växter är att alla har olika blomningstid och förra året var där ett surr utan dess lika av både humlor och bin. Jerry och Lena hoppas det blir detsamma detta året.

Om du vill uppleva detta i sommar så kör du till Gundrastorp och svänger av vid skylten till Malseröd och där på höger sida finns denna unika odling.

Efter utfärden kördes vi tillbaka till gården och det var skönt att få sitta inomhus när fikat skulle serveras, bullar med pålägg, kaffe, te eller saft samt en god kaka till.

Efter fikat hälsade Jerry Olsson Carl Johan Bauler hjärtligt välkommen till detta samkväm.

Carl Johan Bauler berättade att han började sin bana på Norra Skåne 1987 och är nu dess chefredaktör men även skribent och mycket ute på fältet. Känner att det är viktigt att komma ut och träffa folk på plats och det är där han trivs bäst. När han började så fanns det totalt 12 lokalredaktioner som skulle bevaka och skriva om sina orter, nu finns det 3 stycken, Osby, Östra Göinge och Bromölla.

1997-1998 blev Norra Skåne uppköpt av Skånska Dagbladet och i juli 2021 blev Norra Skåne uppköpt av Kristianstadbladet och ingår därmed i Gothia Media. Skånska Dagbladet gick då över till Sydsvenskan.

Tidningarna trycks nu i Karlskrona och de flesta sidorna är av gemensam karaktär. Däremot när det gäller sporten så är handbollen och fotbollen i Kristianstad och Vinslöv i fokus i Kristianstadbladet men i Norra Skåne bevakar man bland annat fotbollen i Vittsjö och Hässleholm.

Det finns 45 journalister på dom båda tidningarna varav 15 i Hässleholm. Någon kundtjänst finns inte på respektive plats, den är flyttad till Växjö.

Senast klockan 22.00 ska artiklarna vara klara för att gå i tryck och nån gång efter midnatt hämtas tidningarna och senast kl 06.00 ska dom ha nått till prenumeranterna. 36 000 upplagor varav 12 000 ska till Hässleholm med omnejd.

Som tack för sin medverkan fick både Birgitta Gunnarsson och Carl Johan Bauler vars ett gott hembakat rågbröd samt varma applåder.

 

Top