Julafton för fordonsentusiaster

BJÄRNUM. På Nationaldagen är det äntligen dags. Efter två års uppehåll på grund av pandemin, är det nu dags igen. Området runt Åke Karlssonsons Bilverkstad i Bjärnum kommer att fyllas av häftiga fordon.

Då var det äntligen dags med den återkommande Veteranutställningen i Bjärnum. Det lär bli den tolfte i ordningen enligt ansvarige Herbert Andersson

Större delen är bilar av äldre modell men det kan dyka olika typer av färdmedel. Vad som är på plats vet ingen i nuläget då utställningen är öppen för alla. Brukligt är att det även kommer lastbilar och traktorer såväl som motorcyklar och mopeder.

Herbert Andersson och Ronny Nilsson hälsar välkomna till Nord Skånes Fordonsveteraners årliga utställning i Bjärnum Nationaldagen 2022.06.06

Vi träffar Herbert Andersson och Ronny Nilsson vid garaget i Bjärnum. Herbert bjöd redaktionen på bilresa med sin Chevrolet Impala -58 Cab, på en åktur upp till Åkes verkstad.

Herbert och Ronny bjöd på en äkta ”Raggarrunda” i en fin Cheva Impala cabbe av modell -58

På grund av vädret var resan inte nercabbad. Lite synd då instigande och avsittning från baksätet var ett litet projekt för en korpulent redaktör.

Turligt nog fanns både Åke Karlsson och sonen Jan på plats vid verkstaden då vi kom dit. Trots behovet av kryckor på grund av en knäoperation, öppnade Åke sitt garage där bilarna står uppradade.

Nestorn i utställningsgänget, Åke Karlsson är med och fixar även till årets utställning på Nationaldagen.

Åke Karlsson omgiven av sina fina klenoder i garaget. Här trivs han som bäst. Nationaldagen rullar han ut sina fina bilar till beskådning.

Ett femtiotal finns för närvarande i Åkes ägo. En stor del är olika äldre Opelmodeller, men även två stora skepp av märket Oldsmobile. Det går inte att ta miste på Åkes kärlek till dessa fordon. Många har Åke själv helrenoverat ner till minsta skruv så en del bilar är nu i ett skick som är bättre än då dom var nya. Några av bilarna som finns i garaget kommer att visas upp på utställningen.

En del av gänget som håller i årets utställning. Från vänster: Ronny Nilsson, Herbert Andersson, Åke Karlsson samt Janne Karlsson.

Enligt Jan kommer det att få plats ca 150 fordon på området runt bilverkstaden. – En del bilar stannar bara någon timme och kör sen vidare, men då kommer det någon ny och tar den lediga platsen, berättar Jan vidare.

Ronny Nilsson visar upp en Ford V8 Pickup från 1935 i bruksskick men fullt fungerande.

För att både utställare och besökare inte skall behöva gå hungriga under dagen kommer BGI:s ungdomssektion tillhandahålla både grillad korv och kaffe med bröd till försäljning.

Nationaldagen den 6:e juni klockan 10.00 till 17.00 är tiderna att lägga på minnet. Samtidigt genomförs en liknande utställning i Kristianstad vid AD Bildelar. Besökarna kommer säkert att räcka till båda utställningarna, eller varför inte besöka båda platserna under dagen. Då SMHI utlovat bra väder under dagen kan både antalet utställare och besökare förväntas bli högt.

 

 

Top