Nationaldagsfirande i Vittsjö

VITTSJÖ. Vädret var ju inte med oss men det kan kvitta, blir att plocka fram plan B istället. Lite omplacering av samtliga startpunkter men annars flöt det på bra. Som det stod på affischen, vid regn blir nationalfirandet i Medborgarhuset/allaktivitetshuset.

Hälsningsanförande i år var Eva Nilsson, Kraxeboda, det var hon som höll reda på varje punkt på dagens långa lista. En flagga, vår svenska blå med gult kors syns vid scenen men det fanns flera vid sidan om som representerade av/ för de föreningar som finns i byn. Tyvärr så kunde inte alla komma med varken på bild eller plats.

Spelmanslaget

Det blev ingen fanparad med spelmanslaget i täten genom byn men. Musik skall spridas med glada toner och i flera omgångar så fick Kalkmanslaget från Ignaberga äntra scenen i Medborgarhuset. Härlig medryckande toner och sång, underbart att lyssna på. Värda många applåder för sitt fina framträdande.

Hembygdsföreningens kör

Hembygdsföreningens egna kör framträdde med vår och sommar visor men sjöng även några andra som passar bra i vår oroliga värld. Musik kan sprida glädje och denna kör gjorde det.

Nästa punkt på programmet var Claes Ruderstam som skulle/ höll högtidstalet, han talade om livets tre lotter som han hade haft turen att vinna, högsta vinsten och som han har förvaltat helt magiskt. Talet om sin älskade hembygd, Vittsjö, kommit och bor på rätt plats men han framförde också sin tacksamhet till livet. En person som är lätt att lyssna på, är intressant han har så mycket att berätta om och delge den skaran som har kommit hit idag för att fira vår nationaldag. Därefter lite sång av hembygdskören innan vi gick vidare nästa punkt.

Sven Rössing och Claes Ruderstam

Dessa båda herrar ser rätt nöjda ut, Claes Ruderstam som här idag också presenterar Vittsjö Fonden och som berättade lite kort hur/ vad årets mottagare av Vittsjö Fondens premie är tänkt att användas till ett projekt barn och vuxna kommer att har glädje av i Vittsjö kyrka. Mottagare för denna gåva och dess projekt är Sven Rössing, han har ju sin arbetsplats i Vittsjö/ Verum pastorat. Mer info om invigningen som blir i september, samtidigt som han bjuder in alla de som är här idag. Välkomna säger han till sist så håller han en kort andakt och avslutar med herrens välsignelse.

Sammanfattningsvis så har det varit en bra dag fastän det regnade på eftermiddagen, en blandad kompott med musik, spelmanslaget, sångkören, dagen högtidstalare och prästen inte att förglömma. Förhoppningsvis tilltalade denna väl sammansatta program vårt firande av Sveriges nationaldag idag och även de drygt 100 personer som kom hit.

 

Top