Lupiner

Skriv ut

Citat från Länsstyrelsen i Västmanlands län: Plocka en stor bukett lupiner nu i helgen. När blommorna vissnat slänger du dem i en påse med brännbart avfall, INTE i komposten! Då har du gjort en insats för att bekämpa en invasiv främmande art. 
Lupiner är vackra, men blommorna hör egentligen inte hemma i vår natur. Ofta tränger lupiner också undan andra inhemska växter och tar ibland över helt!
Därför räknas den som en invasiv främmande art och är en av de arter som utgör ett hot mot vår biologiska mångfald! 6 juni har utsetts till "Stora lupinutrotardagen" av Fältbiologerna. Läs mer på http//www.lansstyrelsen.se/../ invasiva frammande arter

Slut på citatet.

På Island har man infört sandlupin (Syn. Alaskalupin) för att framgångsrikt förhindra vind-och vattenerosion. Alaskalupinen började planteras på Island i början av 1900-talet. Det är en tålig växt som kan bre ut sig även under svåra förhållanden. Därför är det inte lätt att bli av med den när den väl fått fäste och hindrar andra växter att slå rot. Lupinerna finns över hela landet. I nationalparkerna är de bannlysta och rycks upp med roten om de kommer dit!

Ja, detta visste vi kanske inte om lupinerna, men det går fortfarande att köpa lupinfrö och plantera i sin trädgård, men se upp så de inte tar över!