En tisdagskväll i Vittsjö

VITTSJÖ. Vad händer en helt vanlig tisdagskväll i Vittsjö? -Jo till exempel musik i sommarkväll, denna gången förlagd till trädgården vid pastorsexpeditionen.

Cirka ett tjugotal personer hade kommit för att lyssna på församlingens kantor Mats Lunnergård och klarinettisten Arne Dahlström.

Allt medan solen så sakta gick ner bakom församlingshemmets tak och sommarvinden drog förbi inleddes kvällen med att vi tillsammans sjöng O store Gud.

Sedan var det bara för oss att luta sig tillbaka och lyssna när dessa båda herrar helt instrumentalt bjöd på - Autumn leaves (Höstlöv) - Pie Jesu – skriven av Andrew Lloyd Webber - Det urgamla kors - Jungfrun under lind skriven av Wilhelm Pettersson Berger - Harbour light (lyktorna vid hamnen) - On the sunny side of the road.

Att det var fler än vi som satt där som lyssnade det förstod vi när det kom applåder från ungdomarna som var utanför Medborgarhuset.

Arne sjöng Sjung hallelulja och berättade sedan att denna sången var skriven av en man som hette Kalle Öst. Denne man, som var predikant, kom ofta på besök i det Dahlströmska hemmet i Skillingaryd och han gjorde stort intryck på Arne under hans uppväxtår.

En kort andakt hölls av prästen från Örkelljunga Lars Pettersson, han inledde med orden från 62:a Psaltarpsalmen: Bara hos Gud finner jag ro, från honom kommer min räddning, Gud är vår tillflykt.
För bara några år sedan hade vi väl ändå inte trott att vi skulle uppleva pandemi i form av Covid 19, en farsot som drog över hela världen, isolering, nedstängda samhällen, besöksförbud på sjukhus, äldreboende och när sen detta lugnat ner sig så kommer nästa skräckscenario – Ryssland invaderar Ukraina. Allt detta tillsammans skapar en oro, en otrygghet om framtiden.

När vi nu lever i denna oroliga värld kan de ovan skrivna orden kanhända ge någon form av tro på en bättre värld för oss alla och envar.

Efter andakten sjöng vi tillsammans Det stod en blomma. En vänlig grönskas rika dräkt är en vacker psalm som denna kväll gjordes i en annan tappning, Arne läste psalmen så lugnt och stillsamt medan Mats ackompanjerade. En ren fröjd att lyssna på.

Efter bön och välsignelse avslutade Arne med att spela Jag har hört om en stad ovan molnen.

Så till allra sist blev det samkväm med egen medhavd fika.

 

Top