“Var ligger Vittsjö” ?!

Skriv ut

VITTSJÖ. Jag har just skrivit om mitt deltagande på Fridhems Folkhögskola. Till min förvåning var det flera som undrade “Var ligger Vittsjö”.

Förklarade då 2 mil norr om Hässleholm. Passade också på att göra reklam för Vittsjö. Så här blev det. 
Ett samhälle med ca 2600 invånare. Pågatåget tar oss emellan Hässleholm och Markaryd med uppehåll i Bjärnum och Vittsjö. Med bil kan man också komma till Vittsjö väg 117.

Vittsjö är bygdens äldsta och mest kända kurort. På pensionatens storhetstid reste man hit för att vila kropp och själ. Sjöarna och skogen är det som gett Vittsjö den friska luften. Vi har fler 100 åringar här än genomsnittet i Sverige.

Vittsjö är en levande bygd här finns skola upp till årskurs sex, förskolor, bibliotek, ett aktivt föreningsliv, allsvenskt damfotbollslag och teater.
Kultur finns också i form av minnesmärke från 1600 talets ofredsår, lämningar från medeltida borg, en 800 år gammal kyrka där de äldsta delarna är från 1100 talet och delar av bron där Gustav II Adolf 1612 försökte ta sig över isen. Isen brast och hästen drunknade men Gustav II Adolf räddades.

En betydligt yngre generation Vittsjöbor är ju bland annat Gustav Fridolin, Fredrik Ljungberg och Peps Persson.

Men nu på sommaren är det SJÖSTUGAN som är en stor attraktion. Denna röda stuga med vita knutar placerad uppe på en kulle med utsikt över en glänsande sjö där björkarna nästan doppar sina grenar i vattnet. Här njuter man av nybakade våfflor och vispgrädde .

Välkomna till Vittsjö.