Deckare av Verumbo avslöjar mord i Verum!

VERUM. Den sedan länge nedlagda gamla lanthandeln mitt i byn Verum fylldes med folk, när handlarsonen Erling Paulsson släppte sin bok Luffarschack den 16 juli. Många ville köpa ett exemplar av den ovanliga deckaren, vilken har sin handling förlagd till Verum. Erling Paulsson 67, som har arbetat med bland annat design och inredning, bor i Osby och har efter många års resande i jobbet blivit mer stationär på hemmaplan, i Osby. Han följer noga vad som händer i sin hemsocken Verum som fortfarande är en självständig församling kyrkligt sett.

Erling Paulssons bok finns att inhandla i nerlagda lanthandeln.

Paulssons deckare utspelar sig centralt i Verum på 1960-talet. På kyrkogården hittas en ung flicka död – mördad. Det blir givetvis stort pådrag från alla håll. Författaren lämnar detaljerade och levande beskrivningar av bygdens människor och miljöer.  

Runt 70 personer – många av dem numera avlidna, medan andra lever kvar – omnämns i deckaren. De har fått fingerade namn. Något mord har givetvis aldrig skett i verkligheten, på Verums kyrkogård under 1960-talet. Hela historien är ett verk av författaren, som håller spänningen vid liv sida upp och sida ner i den tjocka boken. Gåtan får sin lösning i slutet av deckaren. Även orter och platser har fått andra namn i boken. Allt är uppdiktat. Ett par smakprov: Verum kallas för Revum, Osby för Onslunda, Vittsjö blir Svartsjö, Bjärnum benämns Bergsbo, Visseltofta förvandlas till Blåstomta och Farstorp byter namn till Morstorp.

Boken kommer i sommar att säljas i den gamla lanthandeln i centrala Verum, på eftermiddagarna. Den kan också köpas i bokhandeln eller på nätet. 

 

Top