Söndagen kom med strålande sol

VITTSJÖ. Som texten ovan lyder så är det en strålande skön och för många av oss en ledig tid framför som gäller. Bara sådär lite lagom bris emellanåt och då kan man vara ute och njuta utan att en massa flygfän irriterar en.

Kaffe ute

Nere i den gamla småskolan i byn har museet öppet idag för alla som är intresserade att titta på dessa fina, gamla insamlade sakerna som för det mesta/ flesta är skänkta av privatpersoner till muséet. Samtliga saker är numrerade, har antecknats och alla dessa saker har en plats därinne. Men härute strålar solen från en klarblå himmel där besökarna kan inta sitt eftermiddagskaffe ute, vilket passar de flesta.

Fonograf

Vid ett av borden så finns det en lite annorlunda grej som tronar och har den bästa platsen mitt på bordet, det är en fonograf. Den är intakt med en vaxrulle bredvid som hör till och ni kan se den här på bilden. Värd att titta på och om man idag skulle jämföra med den digitala värld vi lever i så har tekniken kommit en rätt så bra bit på vägen. Eller vad tycks?

Dagens värd Kjell-Uno Ögren

Museets intendent Kjell-Uno Ögren pratar vid kaffet, spelar grammofonskivor på en lite nyare resegrammofon, men han visade också en lite äldre grammofon och den måste man använda vev för att komma igång. Syns på bilden här. Han innehar en massa stenkakor från gången tid, på den tiden när stenkakorna var på modet så var det skivbolaget Sonora som stod för lanseringen. Kända melodier som vi fick höra idag var "Violer till mor" med Bertil Boo men också flera skivor där Ulla Sallert, Lars Lönndahl, Grace Kelly och Harry Brandelius sjöng dåtidens hits. Men nu så ändrar Kjell-Uno på resegrammofonen varvtalet till 33, då kan Ep-plattan spelas och på den är det Hasse Kvinnaböske som sjunger. En trevlig stund med kaffeservering ute i trädgården där vi blev serverade skivor till kaffet, med plats för flera. Kjell-Uno berättade för oss att nästa öppet tid på museet är den 31 juli kl:14.00 och då blir det vernissage, välkomna.

 

Top