Skriv ut
Vi startade alltså från flygplatsen i Marseille där vi hämtade en Peugeot 206 med luftkonditionering och styrde kosan mot kusten. Vanligt är att vi besöker IKEA när tillfälle ges och tätt inpå flygplatsen ligger ett som vi passade på att besöka. Det finns knappast något annat företag som säljer Sverige som de gör.

Via http://www.hotelformule1.com/formule1/index.html hade vi funnit vårt hotell i Aubagne nordost om Marseille. Med en bra karta, och kartläsare, så är det faktiskt inte så svårt att hitta dit man vill komma.

Dagen efter åkte vi upp över bergen, lite drygt 1000 meter över havet, till Provence lantliga idyller. Vi mötte massor av cyklister och där duger bara cyklar med minst 18 växlar. En man i 50-årsåldern, som vi växlade några ord med vid en rast, nämnde att han cyklat 30 km uppför under morgonen och att han därefter i huvudsak skulle nerför under återstående 50 km cykling. Det var en lagom förmiddagstur för honom och vi menade att det var en lagom biltur för oss.

Efter den där turen kom vi fram till en till synes gråtrist större by men det visade sig vara en mycket mysig småstad med ett mycket charmigt centrum.
Vi stannade till och fikade på ett mysigt café.provence_2007_086.jpg
Färden fortsatte genom ett mycket vackert  landskap med vingårdar, väl underhållna hus och gårdar vilka var uppförda för drygt hundra år sedan och slingrande asfalterade vägar som förde oss över bergen ner mot Nice. Andra och tredje natten tillbringade vi på ett Formule 1-hotell omedelbart väster om Nice. Det är ett virrvarr av vägar runt stan med bland annat flera betalvägar. Har man väl kommit in till betalporten så finns ingen återvändo. Så det gäller att hålla reda på vägarna. Kör man fel så måste man kanske fortsätta två mil i fel riktning men vi upplevde att de franska bilisterna är fördragsamma med virriga turister i hyrbilar.

Nästa dag bestämde vi oss för att besöka Monaco så vi körde genom Nice längs kusten, via flygplatsen ut på landsvägen som tog oss till Cannes. Vi såg naturligtvis Filmfestivalens palats och statyn med filmaren framför entrén. Naturligtvis gick vi också ner på den breda sandstranden som gjort Cannes så populärt.

provence_2007_150.jpgStaden avviker från alla andra orter genom att landskapet är relativt platt. Det kändes också som en turistfälla och det var nästan omöjligt att hitta en plarkeringsplats. Annars känns det bra för en landsbygdsskåning att parkera i Frankrike. Det är nämligen gratisparkering så gott som överallt.
Nåväl, målet var ju Monaco så vi fortsatte österut men färden gick långsamt. Vi passerade den ena vackra byn och staden efter den andra och var tvungna att stanna och njuta av utsikten. Den här dagen tog vi nog 150 bilder och ingen av dem har vi kastat bort. Här är ju så vackert!

provence_2007_210.jpgHusen är naturligtvis dyra med sådant läge. Cirkapris för husen på sluttningen till vänster på bilden är 5-10 miljoner kronor!
Jag hade inte föreställt mig att Franska Riveran var så här betagande. trodde mera det såg ut som i Cannes.
Vägen vi åkte på var en huvudväg men det fanns en snabbare betalväg och ovanför oss finns "Kornischen" som är smal, mycket kruvig och där det ibland saknas räcken. Längs vår väg körde många med husbil också vilket gjorde att medelhastigheten var runt 60-70 km/h men det är ju lagom när det finns så fin utsikt.

Vi kom så smånigom fram till Monaco men det var lite av en besvikelse. Staten är cirka 2 km lång, 1 km bred och ligger på några klippor. Allt är i princip bebyggt. Vi kunde inte hitta andra parkeringsplatser än de som fanns i parkeringshus och det kändes inte särskilt folkligt men utsikten var fantastisk och husen mycket välskötta.
Vår vistelse i Monaco utsträckte sig till en kort rast på en bensinmack med lite fotografering. Och inte såg vi en enda "kändis". Jo, det gjorde vi säkert men de var inte igenkända av oss.
provence_2007_191.jpgSå bilden här till vänster representerar väl vår uppfattning om Monaco; Backigt, trångt, välskötta hus och få människor till fots.

Desto mysigare var det att lämna kusten, åka in i landet och komma upp i Provence igen. Vi hade nu en hel dag på oss att köra 200 km på de slingrande vägarna och njuta av natur och härliga byar och små städer.

Vi provade åter igen att stanna i en, från långt håll, gråtrist stad och ta en lång promenad. Alla viktigare byggnader var samlade längs huvudgatan som dessutom var kantad av små uteserveringar, ateljéer, aléer och planteringar. Vi åt en god lunch bland stamgästerna vilka var väl bekanta med kyparen. Staden präglades av många husmålningar.

provence_2007_247.jpgInnan vi kom fram till hotellet i Marseille så gjorde vi besök i ett vinslott och köpte med lite rött vin från det härliga Provence.

Bensinen kostade en krona mer per liter än i Sverige.

Flygresan kostade 1:- + skatt och när vi kom till Sturup fick vi betala nära 500:- för parkeringen av vår bil!!

provence_2007_149.jpg