VITTSJÖ BJÄRNUM. Nu är våren här och även på inbrottsfronten ser det lite ljusare ut. Efter en tråkig period under höst och vinter med många bostadsinbrott i kommunen verkar det för tillfället ha lugnat sig lite.
Människan reagerar olika efter att ha blivit utsatt för brott, därmed varierar också behovet av stöd och hjälp. Både vuxna och barn kan efter ett brott behöva stöd. Om man drabbats av ett brott ska man alltid få information ifrån Polisen om vilket brottsofferstöd som finns att tillgå lokalt. För vår kommuns räkning har vi en lokal Brottsofferjour dit man kan vända sig. Telefonnumret dit är: 0451-127 17.

Något som tyvärr fortfarande är ett stort problem i kommunen är dieselstölder. Och även om Polisen har gripit ett flertal misstänkta gärningsmän så fortsätter stölderna. Dieselstölder är något som i största utsträckning drabbar företagare och personer boende på landsbygden. Var uppmärksam på om det under kvälls- eller nattetid kommer skåpbilar eller bilar med släp i närheten av platser där diesel förvaras. Dieseln som stjäls säljs oftast därefter vidare och därför har var och en ett ansvar i frågan. Kan man köpa diesel för 6 kr litern istället för 15 kr litern kan man vara ganska säker på att dieseln i något led kommits över olagligt. Gynna därför inte denna typ av försäljning!
Vi är glada att grannsamverkan i vår kommun har väckts till liv igen efter att många områden varit ”vilande” under ett par år. Vi börjar nu sakta men säkert att se gamla solblekta trasiga skyltar bytas ut mot nya fräscha och varje månad anmäls åtminstone ett nytt område. När metoden infördes i kommunen för ca 15 år sedan var vi en av Sveriges bästa, med många aktiva områden. Vi hoppas att vi är på god väg dit igen. I nuläget räknar vi med att ungefär 20 % av kommunens hushåll är aktiva i ett grannsamverkansområde. Det är en mycket bra siffra!
Vi önskar er en skön och solig vår!
Passa på att vara ute i trädgården och se över häckar, buskage och annat som kan ge skydd åt en potentiell inbrottstjuv.
Annica Nilsson Max Staude Bengt-Ehrling Ohlsson Brå-samordnare Stationschef Skadeförebyggare Hässleholms kommun Polisen Hässleholm Länsförsäkringar G-K 0451-26 74 60 114 14 0451-489 29