Vittsjödagarna 2012


VITTSJÖ. Teaterföreningen och Fritidsgården har samarbetat under hela våren med förberedelserna för Fågelparaden på Vittsjödagen. Kreativiteten har verkligen flödat och det har sytts fågeldräkter och gjorts masker i stort antal.

VITTSJÖ. Vittsjödagen fortsatte under lördagen. Knallar hade strömmat till, fler än någonsin tidigare. Lionsfolket med Ulla Kristofferson i spetsen hade fullt upp med att placera knallarna.

Då alla var på plats klockan 10 fanns det knallar i hela byn. Det något osäkra sommarvädret var till fördel, då många åkte till Vittsjö o Vittsjömarknad i stället för till andra sommarnöjen. Det kom tillresta från bland annat Hässleholm, Örkelljunga, Osby, Markaryd med flera orter. Dessutom fanns många som gjort dagarna till en ”hemvändarhelg”. ”När kommer Vittsjödagarna nästa år?” ”Jo, den infaller alltid helgen före midsommar”, svarade jag flera gånger under dagen!

VITTSJÖ. På fredagen startade Vittsjödagen. Starten innebar att området vid Vittsjö busstation snabbt blev fylld av barn från närområdet.

Det var barn från förskolorna i Emmaljunga, Vittsjö, Verum och Bjärnum. Allt som allt fanns cirka 300 barn på plats. Alla hade fått inbjudan av Lions att komma till Hassans Tivoli.

VITTSJÖ. Lions slår ett slag för vår fina vårdcentral under Vittsjödagarna. Vi och andra föreningar lämnar ut ett informationsblad om vårdcentralens verksamhet. För att vi skall vara säkra på att få behålla vårdcentralen i Vittsjö måste vi vara många som listar oss. Att få vård och bli omhändertagen på hemorten är en förmån som inte alla har i vårt land idag. Därför är det mycket viktigt att alla i vår bygd listar oss på den bästa vårdcentralen i Skåne enligt en enkät i höstas. 
Vi tillhandahåller även anmälningsblanketter för listning. Man kan givetvis också göra det på nätet. Gå in på under Samhällsinfo eller klicka här

Vittsjö. Under Vittsjödagen gästas Munskänken av det dansk/svenska bandet Chandeliers.

I bandet som består av fyra medlemmar finns förre Vittsjöbon Mats Ödman. Mats berättar att det är ca 45 år sedan han förra gången spelade på ett Lionsarrangemang i Vittsjö, så nu tycker han det är på tiden.

VITTSJÖ. Lions vill genom sin ”Röda Fjädernkampanj” arbeta i kampen mot diabetes hos barn och ungdom. Detta kommer vår klubb att göra bland annat under Vittsjödagen berättar Nils Hansen, som är ansvarig för Vittsjö- Bjärnum klubbens aktiviteter. Vi kommer att dela ut information samt sälja ”Röda Fjädernnålar”.

Dessutom finns ”Sticke” att köpa berättar Nils. ”Sticke” är en igelkott och symboliserar genom alla sina taggar alla de sprutor ett barn kommer att behöva ta genom livet.
Diabetes är den vanligaste allvarliga, obotliga sjukdom som drabbar barn och ungdomar och den blir allt vanligare. Sverige har efter Finland världens högsta frekvens av diabetes hos barn. Vilket barn som helst, kan när som helst utveckla diabetes, även om sjukdomen inte finns i släkten.
Ett barn med diabetes måste ofta ta 4-7 sprutor varje dag för att överleva och måste dessutom kontrollera hur mycket socker som finns i blodet genom blodprov.
Trots intensiv behandling kan barn med diabetes bli medvetslösa när som helst och trots alla ansträngningar få så svåra skador på blodkärlen att de kan bli blinda, få njurskador och kanske dö redan i tidig vuxen ålder.

VITTSJÖ. På måndagskvällen la de ansvariga för Vittsjödagarna de sista pusselbitarna på plats inför årets Vittsjödagar. Redan på fredagsförmiddag startar det. Alla barn i förskolor och årskurs 1 från Vittsjö, Emmaljunga, Verum och Bjärnum är inbjudna. Det är Sparbanken 1826 som tillsammans med Lions bjuder på gratis karusellturer vid Hassans Tivoli. Barnen får åka så mycket de bara orkar fram till lunch. Att detta är populärt intygar Leif Thånell. Då vi var ute och lämnade inbjudningarna fick vi reda på av personalen att vi var efterlängtade, barnen hade redan pratat om Vittsjödagen, karuseller, tivoli och isglass.