Lyckad utflykt i Ubbalt på Svampens dag.

Skriv ut

Häftiga regnskurar avskräckte inte ett 30-tal intresserade att samlas i Ubbalt i Vittsjö när Snapphanebygdens Mykologiska Förening inbjudit till exkursion. Alla var lika ivriga att ge sig ut i bokskogen för att se om det äntligen kommit upp några svampar ur jorden. Ja se, nu börjar de komma – dessa underliga varelser, som varken tillhör flora eller fauna. Ett 30-tal ivrigt letande människor från under 10 till över 80 år resulterade i ett 60-tal arter.

 

Ordförande Allan Nyberg har genomgång av dagens skörd inför nöjda plockare.

Uppmaningen att plocka allt man hittade följdes verkligen. Ordförande Allan Nyberg fick examinera allt från den konstigaste svampangripna mini-Karl Johan till ståtliga blomkålssvampar. Sopparna kommer stort nu och de flesta hittade någon sådan och många kom tillbaka med fina Karl Johan, som just nu verkligen kommer som svampar ur jorden. Den enda vanliga sopp, som saknades, var gallsoppen. Den är ingen svamp som man vill äta (en enda kan förstöra en hel maträtt p.g.a. sin bitterhet), men just därför bra att kunna visa för nybörjarna, så man lär sig skilja den från andra goda soppar. Utöver sopparna hittades en del kremlor, riskor, pluggskivlingar och flugsvampar. Någon enstaka kantarell fanns med, men trattkantarellen lyste med sin frånvaro. I stället hade någon tagit med sig några rödgula trumpetsvampar, som inte är så lätta att finna, men minst lika goda som trattisarna.
Allan Nyberg gick igenom fynden och berättade initierat och roande om de olika svamparna. Han påminde också om den svamputställning som föreningen arrangerar på Bjärnums museum den 15 september kl.13-17.  Efteråt bjöds på svampsoppa gjord på blodriska och rödgul trumpetsvamp.  Trots dystra profetior om att inga svampar finns i år och trots regnskurarna, så genomfördes Svampens dag och alla deltagarna for nöjda och blöta hemåt – flera med välfyllda svampkorgar.